Bookie

En blogg för bokberoende

Att plugga historia – del 2

25 april, 2012 Kl.7:58 Intervjuerna Studentlivet

Nu till helgen har jag hemtenta i historia och jag ägnar all ledig tid till att läsa och svara på frågor. Vi är inne i en period i historiekursen nu, där ståndssamhället kommer att ersättas av klassamhället och då kände jag, att jag ville ställa en fråga till Jan Samuelson.

 

 

Jan är ämneslärarexamen i historia, geografi och samhällskunskap och har en
Filosofie doktorsexamen i historia.

 

Min fråga:

Historia är ju ditt ämne och dina forskningar om adeln i Sverige har ju resulterat i en bok.   Du är nu en tidsresenär och jag undrar vilken adelsman/släkt du skulle vilja tillhöra och gärna varför! En adelsman i rustning eller en adelsman med slott och herresäten eller… ja, vem då?

 

Jag hade nog valt att vara något tredje: en adelsman som också var ämbetsman (men kanske dessutom med ett trevligt gods att försörja sig av på ålderdomen). Adelns traditionella krigarroll levde kvar, men kompletterades från 1500-talet också av att många blev ämbetsmän.  Flera traditionella godsägarsläkter insåg vid denna tid behovet av att skaffa sig utbildning för att kunna behålla makten. Exempel på detta är, Erik Sparre och Hogenskild Bielke på 1500-talet, men eftersom det slutade med att dessa blev avrättade hade jag nog valt att ikläda mig någon annan person. Att tillhöra släkten Oxenstierna hade kanske inte varit helt fel i det avseendet.

 

 

På återhörande! Agneta

3 kommentarer

3 kommentarer till Att plugga historia – del 2

 1. Fina ord kommer ifrån av en historia som brinner för sitt arbete. Med sitt engagemang gör lättare för studenter att klara av sina studier.

 2. Är sugen att läsa historia som ett andra ämne faktiskt 🙂

  Hejja på mamma!

 3. Hej Rahman och Kicki!

  Härligt att ni gillar historia!
  Med bra lärare går det så mycket lättare att lära sig!

  Agneta

Kommentera