Bookie

En blogg för bokberoende

Att plugga historia

13 april, 2012 Kl.8:04 Intervjuerna Studentlivet

Just nu är jag mitt uppe i pluggande inför en tenta i historia. Som tur är har jag påsklov och kan ägna en stor del av dagen till detta. På måndag börjar jag jobba igen och då blir det begränsad tid till studier. Trots detta har jag flera kurser på gång och på något sätt fungerar det för mig.

Nu när jag sitter här och läser om människor och händelser från förr så kände jag att jag ville fråga någon historiekunnig person om detta: Om det var möjligt att resa i tiden, till vilken tid i historien skulle du då vilja återvända till och i vilken skepnad? En berömd kung, fältherre eller…? Motivera gärna ditt val!

 

Min fråga gick till Tomas Berglund, prefekt på institutionen för humaniora på Mittuniversitetet och universitetslektor i historia.

Det var ingen lätt fråga Agneta. Jag har alltid varit fascinerad av antiken kanske mer den grekiska än den romerska. Att återvända till antikens Aten kanske få vara en av Sokrates lärljungar och få njuta av hans utstuderade didaktiska metod att genom frågor få den undrande att själv finna sina svar. Jag skulle inte göra mig som fältherre eller kung. Min karriär i militärväsendet handlade mest om att komma så lindrigt undan som möjligt och jag höll inte ens reda på slutstycket till det vapen jag anförtrotts. Och jag tror inte heller att jag skulle ha de ledaregenskaper som alla förväntar sig av kungar, åtminstone förr i tiden. Kanske skulle jag vilja vara en Christine de Pizan. Att ha modet att utmana de medeltida genusstrukturerna och satiriskt spegla kvinnans underordning i en tid då detta knappast var frågan på modet. Att dessutom ta striden i 1300-talets Europa och som ensamstående mor ta hand om och genom sitt skrivande försörja sina barn! Låt vara att hon var dotter till en kunglig livmedicus men ändå. Kanske skulle jag också lockas av att återvända som Moder Theresa eller Mahatma Ghandi. Människor som utmanar genom att gå sin egen väg och som dessutom själva står tillbaka för att hjälpa andra eller för de goda idealen. Ja, tänk om man orkade vara en Ghandi eller Moder Theresa i vardagen.  En sista reflektion; jag skulle faktiskt också kunna tänka mig att återvända som en av de borgarfruar i Stockholm som ofta med förakt betraktas av senare generationer men som jag tror var övertygade om att de i sina gärningar gjorde gott, när de gav sig upp i Vita bergen för att hjälpa familjer som var mindre lyckligt lottade. Nog krävdes det mod också av dessa damer för att lämna sina fina trygga hem. Ja jag skulle vilja uppleva deras tänkande och deras känslor för vad de gjorde. Annars är det tyvärr så med mig att jag är mycket bekväm av mig och jag skulle inte vilja leva i en annan tid än den jag lever i nu. Inte ens om jag blickar framåt, för framtiden är alldeles för osäker.

 

Tomas  

 

 Min fråga till er kära läsare: Vilken historisk person skulle du vilja vara?

 

På återhörande! Agneta


6 kommentarer

6 kommentarer till Att plugga historia

 1. Jag blev fullständigt betagen av utställningen med terrakottaarmèn i Stockholm. Jag skulle ha velat vara med vid tillverkningen av dessa bara för att se hur de lyckades med att tillverka alla dessa föremål.

 2. Hej Morgan och tack för din kommentar!

  Lite avundsjuk är jag på dig, för jag skulle också ha velat se den utställningen…
  vad jag förstått är skulpturer/statyer i naturlig storlek, är det så?

  Agneta

 3. Eftersom jag är en musikalisk människa skulle jag vilja vara någon gammal musiker. Janis Joplin, även fast hennes liv slutade ganska tragiskt. Men jag älskar hennes musik och skulle verkligen vilja spela och leva hennes liv.

  Eller varför inte Shakespere? Att få vara i hans skor och skriva fantastiska pjäser.

 4. Hej Kicki!

  Janis var och är fortfarande en STOR stjärna och att få vara henne under en bra spelning inför tusentals människor i publiken är verkligen stort! Shakespeare, den du!

  Agneta

 5. Eftersom jag gillar film så skulle jag vilja vara en skådespelare. Jag väljer: Heath Ledger! Hans tolkning av Jokern i ”Batman The Dark Knight” är helt suverän! Behöver jag förklara mer?

 6. Hej Tusse!

  Say no more… suveränt!

  Agneta

Kommentera