Bookie

En blogg för bokberoende

Bokcirkla på nätet – det spelar ingen roll vart du bor

21 november, 2012 Kl.12:52 Osorterat

Tack Agneta för välkomnandet! Vore roligt om vi kunde ses på ett BokSPA framöver. Vilket sammanträffande också att du nämner dina bokcirklar just idag när jag tänkte blogga om det. Att läsa böcker kan ju vara en ganska ensam sysselsättning och i alla fall jag vill gärna prata med någon som har läst samma bok, eller ännu hellre samtala med någon som läser samma bok samtidigt som mig. Därför är jag förtjust i de sociala medierna som ger möjlighet till det. Där kan jag gå in och diskutera boken jag håller på och  läser precis när jag vill. Visst vore det roligt med en bokcirkel IRL också, men just nu känner jag att jag inte har tid med det. Bokcirklandet på nätet ger mig också möjligheter att diskutera med boknördar från hela landet och inte bara på den lilla ort där jag bor. Eftersom jag bor en bit från någon större stad, där det ofta anordnas större bokevent, författarbesök m.m. så får jag tips och rapporter från de som har varit på de här spännande eventet via till exempel facebook, twitter och bokbloggar.

 

En som är insatt i det här  med att bokcirkla är Karin Berg som driver enbokcirkelforalla.se. Jag har intervjuat henne och ni kan läsa intervjun här:

 

FB (Feelgoodbibliotekarien): Varför tror du att intresset för bokcirklar är så stort just nu?

Karin: Jag tror inte att intresset är stort just nu, utan att det alltid har funnits. Dock är det så att sociala medier hjälper till att sprida böcker och bokcirklande mer och gör det lättare att prata böcker över nätet. Vilket gör också att du träffar fler människor som har liknande intresse som dig, oavsett kön, ålder och ort.

 

FB: Vad är det med bokcirklandet som DU tycker är så roligt?

Karin: Det är mötet med nya människor oavsett om det är IRL eller via nätet. Samt att det alltid finns någon du kan prata den där boken med som du gillar. Vem har inte läst en bok och känt att den här vill jag prata med någon om? Sedan är det ju mysigt att tillhöra en läsklubb där man kan träffas och umgås över en bok. Det finns alltid ett samtalsämne.

 

FB: Vad är speciellt med bokcirklandet på enbokcirkelforalla.se

Karin: enbokcirkelforalla.se är en läsklubb där vem som helst kan vara med för att kunna köpa böcker för bra pris, få bra boktips, träffa andra att prata böcker med och göra det på ett sådant enkelt sätt som möjligt. Vi koncentrerar oss mest på nätet men har en del fysiska träffar också. Vi vill även gärna vara communityn för alla bokcirklar där ute som vill få bra läs och diskussionstips men också för att själva del. med sig av sina tips. Vi har också en funktion på medlemssidan där man kan hitta eller söka en bokcirkel IRL. Medlemssidan öppnas i veckan.

 

FB: Vad är speciellt med att bokcirkla på nätet i jämförelse med att träffas fysiskt?

Karin: Ja, det är ju lättare att vara med på nätet för där kan du gå in och delta när du vill. Dock ibland har vi tidsbestämda bokprat på nätet också. Sedan så kan du ju sitta i Haparanda och diskutera böcker med en i Stockholm en annan i Uppsala och en tredje i Avesta. Det spelar ingen roll vart du bor. Och så kan du ju stanna hemma också och slipper åka iväg om du inte har tid.

 

FB: Hur väljer du ut böcker till bokcirklarna? Hur ska en bok vara för att boksamtalet ska bli bra?

Karin: Jag utgår ofta från nya böcker som jag är nyfiken på. Oftast läser jag dem innan för att ha koll på att det är bra böcker att cirkla om. Boken i sig behöver jag faktiskt inte gilla utan ska känna att det här är något som alla vill diskutera runt, oavsett om de gillar den eller inte. För att det ska vara en bra bokcirkelbok så ska den väcka lusten att vilja prata om den. Alltså inte en för platt bok där du egentligen inte känner någonting. En mycket bra bok att bokcirkla om är tex Fallvatten av Mikael Niemi eftersom den innehåller allt. Glädje, sorg, skräck, roliga och otroliga metaforer, svenska natur och en fruktansvärd katastrof. Fallvatten är också enbokcirkelförallas månads bokcirkelbok fram till jul.

 

Tack Karin för att vi fick veta lite mer om bokprat på nätet. En bok som jag tyckte var bra att prata kring var Drömhjärta, av Cecilia Samartin, som vi hade som gemensam samtalsbok på bokSPAningen i oktober. Just nu läser jag boken Berg har inga rötter av Manne Fagerlind, som vi ska diskutera kring i helgen och jag känner att jag har massor jag måste få prata med någon om.

Kommentera

Kommentera