Bookie

En blogg för bokberoende

Ellen Key

19 december, 2012 Kl.8:25 Läst och tyckt!

 

I en annan bokcirkel där jag är med, har vi läst och diskuterat Ellen Key. Vem är det, undrar du kanske… Jo, hon var en fantastisk kvinna som tidigt började intressera sig för litteratur, konst, politik, filosofi, m.m. http://www.ellenkeysallskapet.se/

Boken som jag läser nu handlar om Ellen och hennes kära hem, Strand, som är ett hem, inte bara för att bo i utan för att koppla av, studera, umgås och njuta av livet. Hemmet är inrett enligt Feng Shui.

Ellen Key deltog flitigt i den tidens debatt och jag upptäcker till min glädje att hennes tankar passar alldeles utmärkt även nu. Om det beror på att vi inom skolan inte har förändrats eller om vi är tillbaka till den gamla skolan låter jag vara osagt, men så här sa hon om barnen:

”Barnen…barn skola ha roligt och ej behöva vara rädda. Aga och även betyg skapar osjälvständiga människor och bör avskaffas”

 

Aga har vi lyckligtvis lagstiftat bort men diskussionerna om betyg i allt lägre åldrar gör mig vansinnig! En 8-åring som inte knäckt läskoden skulle med betyg redan på lågstadiet, då få F (inte godkänd). Det barnet har man för all framtid förstört och tryckt ner så djupt att det är skadat för alltid. Eleverna på högstadiet har magkatarr i jakten på att uppnå höga betyg och många är det som redan gett upp…

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Kommentera