Warning: Use of undefined constant ‘DISABLE_WP_CRON’ - assumed '‘DISABLE_WP_CRON’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/16/161716/bokhora.se/public_html/wp-config.php on line 40 Warning: Use of undefined constant ‘true’ - assumed '‘true’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/16/161716/bokhora.se/public_html/wp-config.php on line 40 En titt i mitt bokskåp – Strindberg « Bookie

Bookie

En blogg för bokberoende

En titt i mitt bokskåp – Strindberg

Strindberg – denna gigant!

Ja, det har väl inte undgått någon att vi firar Strindberg i år… I år är det 100 år sedan han lämnade detta jordelivet. Han föddes 22 januari 1849 i Stockholm och avled 14 maj 1912. Strindberg hann skriva många guldkorn under sitt 63-åriga liv. Nu i påskhelgen har jag njutit av Fröken Julie på tv och igår började en serie om honom där Thommy Berggren gör huvudrollen som Johan August.

Vad ska man då kunna om August Strindberg?  Jag tänkte göra en liten lista här:

 

Small: Du bör ha läst någon av hans noveller, ex. mästerverket Ett halvt ark papper. Denna lilla novell är mycket kort men innehåller ett helt liv och allt dramatiskt som kan hända en människa.

 

Medium: Här föreslår jag minst tre av hans alster: Hemsöborna, Fröken Julie och Röda rummet. Alla har dessutom filmatiserats eller dramatiserats för teater ett otal gånger, så läsningen kan kompletteras med det visuella.

 

Large: Ja, på denna nivå bör du ha läst det mesta av honom… Ett drömspel, allra helst!

 

6 kommentarer

6 kommentarer till En titt i mitt bokskåp – Strindberg

 1. Mitt Strindbergsminne måste väl vara Allan Edwalls utmärkta porträtt av drängen Carlsson.

 2. Tack Morgan!
  Jag är beredd att hålla med dig! Han gjorde en suverän rolltolkning där! Kul också med Sven Wollter som stingslig son till Madam Flod!

  Agneta

 3. Vad roligt att ni nämner Strindberg. Jag ska snart starta upp ett område i skolan som handlar just om honom. Jag tycker att Jonas Karlsson är fenomenal som Strindberg, såg en TV-serie som gick för något år sedan.Har inte sett den serie som går av stapeln nu//

 4. Han har inte direkt lockat mig, denna Strindberg. Kanske får knäcka någon av hans alster i sommar.

 5. Hej Anna-Lena och Kicki!
  Tack för era kommentarer! Jonas Karlsson är fantastisk som August Strindberg! Kul att ni ska jobba om honom i skolan! Kicki: Jag föreslår hans noveller till att börja med sedan en portion Hemsöborna!

  Agneta

 6. Tack Agneta för länken. Mycket bra tips. Fint att du har med Hemsöborna här eftersom jag har den hemma och är lite lat.

Kommentera