Bookie

En blogg för bokberoende

En titt i mitt bokskåp

 

Som ni kanske vet så har jag i mitt fina bokskåp, samlat en rad klassiska författare. Denna gång är det Jane Austens tur att få titta fram ur skåpet!  Brittiska Jane föddes den 16 december 1775 och dog 18 juli 1817. Under sitt korta liv hann hon ändå med att skriva böcker som än idag läses av mestadels flickor/kvinnor över hela världen. Hennes första roman publicerades 1811 och hette Sense and Sensibility (Förnuft och känsla). Därefter kom Stolthet och fördom 1813, Mansfield Park 1814 och Emma 1815.

Northange Abbey och Övertalning publicerades efter Janes död. Alla hennes romaner är filmatiserade och visade både som tv-serier och film. Filmer om Jane Austen har också kommit på bioduken ex. En ung Jane Austen, 2007, med Anne Hathaway och James McAvoy i huvudrollerna och The Jane Austen book club, 2007.  Den senare handlar om sex personer som träffas, startar en  bokcirkel och de läser Jane Austens sex romaner. Var och en av huvudpersonerna har någon av romanerna som sin ”egen” – en mycket rolig film!

 

Varför ska man då läsa Jane Austen? Jo, för att det är underbara kärlekshistorier som fungerar än idag trots att det är 200 år sedan hon skrev dem. Det kan man kalla en klassiker!

 

På återhörande!  Agneta

Kommentera

En titt i mitt bokskåp – Charles Dickens

Apropå att Strindberg fyller 100 år i år, så finns det en annan gigant bland författarna som skulle ha blivit hundra år i år och det är min alldeles särskilda favorit:

Charles Dickens . Även han föddes  1912 och kom att bli en av Storbritanniens största författare. Vad bör man då läsa av denne man?

Small: En julsaga (org. A Christmas Carol) Denna lilla julberättelse om den snåle Ebeneezer Scrooge, som under julnatten får besök av tre andar. Den förste är forna julars ande, den andre är nuvarande julars ande och till sist får han  besök av kommande julars ande. Förvandlingen från en girig, elak gammal gubbe till en givmild och snäll man är underbar och förekommer antagligen endast i sagans värld. Om du inte vill läsa den så finns den i åtskilliga filmatiseringar och teaterföreställningar. I mitt bokskåp har jag flera olika filmatiseringar, allt från svartvitt till tecknat.

 

Medium: Oliver Twist, Nicholas Nickleby, David Copperfield och Lysande utsikter är ett måste!

Oliver Twist har spelats in som film och teater och skildrar fattiga barnhemsbarn i ett smutsigt och eländigt London under 1800-talet.

 

Large: Pickwickklubben, Två städer, Lilla Dorrit, Den gamla antikvitetshandeln och Martin Chuzzlewit,m.fl.

 

Dagens fråga till er, kära läsare: Mina favoriter är Oliver Twist och En julsaga, vilka är era Dickens-favoriter?

 

På återhörande! Agneta


7 kommentarer

En titt i mitt bokskåp – Strindberg

Strindberg – denna gigant!

Ja, det har väl inte undgått någon att vi firar Strindberg i år… I år är det 100 år sedan han lämnade detta jordelivet. Han föddes 22 januari 1849 i Stockholm och avled 14 maj 1912. Strindberg hann skriva många guldkorn under sitt 63-åriga liv. Nu i påskhelgen har jag njutit av Fröken Julie på tv och igår började en serie om honom där Thommy Berggren gör huvudrollen som Johan August.

Vad ska man då kunna om August Strindberg?  Jag tänkte göra en liten lista här:

 

Small: Du bör ha läst någon av hans noveller, ex. mästerverket Ett halvt ark papper. Denna lilla novell är mycket kort men innehåller ett helt liv och allt dramatiskt som kan hända en människa.

 

Medium: Här föreslår jag minst tre av hans alster: Hemsöborna, Fröken Julie och Röda rummet. Alla har dessutom filmatiserats eller dramatiserats för teater ett otal gånger, så läsningen kan kompletteras med det visuella.

 

Large: Ja, på denna nivå bör du ha läst det mesta av honom… Ett drömspel, allra helst!

 

6 kommentarer