Bookie

En blogg för bokberoende

Feelgoodbibliotekarien intervjuar Pia Printz

20 november, 2012 Kl.13:17 Gästbloggare Litteraturen

Pia Printz  är förläggare på ett bokförlag som satsar på att ge ut intelligent underhållning – feelgood-berättelser som är lättillgängliga, men också välskrivna och smarta – och gärna roliga. Jag saknade länge ett så sådant förlag och jag är förvånad över att det inte har dykt upp ett liknande tidigare. Eftersom det härförlaget är så nära man kan komma ett Feelgoodförlag så har jag intervjuat Pia Printz om vad hon tycker om feelgoodlitteratur. Varsågoda och läs intervjun!

 

FB: Varför tycker du om feelgood? Varför ska man läsa feelgoodböcker?

 

Pia: Jag tycker om feelgood – när den är välskriven och smart – för att man får en så härlig känsla av att livet är … stort på något vis, och att mänskligheten är i grunden god. Ofta skildras ju gränslös kärlek och medmänsklighet i de här böckerna, och det får mig att känna mig upplyft. Så lättflirtad är jag. När jag läser en deckare, däremot, får jag precis den motsatta känslan, att mänskligheten är ond, och att det mesta är meningslöst. Jag vet att många läser deckare som en slags besvärjelse, för att bearbeta sin egen rädsla för ondskan. Jag bearbetar den hellre med berättelser om godhet. Utan att det blir mesigt, dock, och det är där humorn kommer in.

 

FB: Ibland upplever jag att det finns ett visst motstånd mot feelgoodgenren, att det är lite ”skämmig” litteratur och att den saknar ”djup”. Hur tänker du om det? 

 

Pia: Visst känner jag igen den attityden! Det är ju alltid lättare att såga saker och vara neggig, än att hylla och vara glad. Samma sak med litteraturen: det som är svårtydbart och svårmodigt anses finare än det som är lättsamt och ljust. Därmed inte sagt att all feelgood är bra – det finns ju otroligt mycket skräp i genren (precis som inom deckare, chicklit eller romance, t ex), och det kanske är därför man ofta ser ner på den. Men det vi vill göra på Printz Publishing är att lyfta guldkornen – de feelgoodböcker som har ett djup och en svärta mitt i allt det mysiga/roliga. Det är märkligt att feelgood är så mycket mer accepterat när det gäller film än inom litteraturen…

 

FB: Vad ska en bra feelgoodbok innehålla, tycker du? 

 

Pia: Gärna någon form av kris (fyrtioårskrisen är en favorit på vårt förlag, undrar just varför, hmmm…), ett roligt och udda persongalleri, en intrig med lite twist, en skopa sorg och rätt många skratt.

 

FB: Varför gillar du speciellt brittiska författare? (Det gör jag också) Vad är det som gör att de skriver så bra feelgoodböcker?

 

Pia: Britterna har ju en härlig humor, lite torr och ironisk. Och så har de det där som är så svåröversatt: wit. Som anglofil älskar jag också miljöerna! Ja tack till allt som utspelar sig i en liten cottage eller på ett gods nånstans i Storbritannien…

 

FB: Jag gillar Mannen som glömde sin fru. Vad var det som gjorde att du fastnade för den? 

 

Pia: Åh, jag har älskat John O’Farrell sen jag läste hans debut ”Det bästa av två världar”, och jag kunde inte tro mina öron när jag hörde att Bonniers hade släppt taget om honom. Och så läste jag Mannen som som glömde sin fru och fastnade direkt för intrigen: mannen som drabbas av minnesförlust, träffar sin fru som han ligger i skilsmässa med, och det blir kärlek vid första ögonkastet – för honom. Den är så vemodig också, när man i tillbakablickar får följa deras äktenskaps sönderfall. Och självklart älskar jag O’Farrells speciella humor. Jag är så glad att få vara hans svenska förläggare!

 

Tack Pia för att du tog dig tid att svara på en Feelgoodbibliotekaries frågor!

Kommentera

Kommentera