Bookie

En blogg för bokberoende

Hedersdoktorer 2012

1 september, 2012 Kl.8:00 Intervjuerna

Detta år utser Fakulteten för humanvetenskap, Mittuniversitetet, två nya hedersdoktorer – skådespelerskan Kim Anderzon och artisten Helen Sjöholm. Jag frågade vilken prestation som gör dem mest stolta, samt: vilka framtidsdrömmar när de? (På ett yrkesmässigt plan.)

 

Skådespelerskan Kim Anderzon skriver tillbaka till mig:

 

Jag är mest stolt över min soloföreställning VIVAGINA (the Vagina-monologues av Eve Ensler). Premiär –97 på Mosebacke Etablissement i Stockholm. Tillsammans med regissören Judith Hollander lyckades vi iscensätta ett tabubelagt område; Kvinnors förhållande till det allra mest intima, mytomspunna, livets ursprung, vårt andra hjärta, det onämnbara. Att våga säga Vagina. Ett osynligt ord som väcker en massa ångest och obehag och får människor att känna sig generade och besvärade. Det vi inte säger blir en hemlighet och hemligheter leder ofta till skam, fruktan och mytbildning. Föreställningen bygger också på att onda saker händer kvinnors Vaginor varje dag. Mer än 300.000 kvinnor våldtas årligen i USA och man räknar med att över 100 miljoner Kvinnor världen över fått sina könsdelar stympade. Jag har spelat VIVAGINA under 16 år för tusentals kvinnor och “några” män. Jag brukar säga; så länge det finns Vaginor på vår jord, kommer föreställningen att vara lika aktuell……

 

Mitt nästa drömprojekt blir en pjäs om Alva Myrdal, en av 1900-talets stora gestalter: Världsberömd, Nobelpristagare, Kvinna och Mor.

Vi kommer ihåg henne mest som Jan Myrdals förskräckliga mamma eller en okritisk förespråkare för rashygien. Men redan innan sonens lustmord, baktalades hon såsom framgångsrika kvinnor baktalas. Hon var kall, karriäristisk och beräknande. Denna ensidiga bild av ALVA vill vi fördjupa och vidga. Från det privata, igenkännbara till den Svenska Välfärdshistorien på 1900-talet, där Alva Myrdal var en (numer skamligt bortglömd) frontalfigur. Vi vill göra en absurd komedi om hetta och passion, om omättlig intellektuell hunger och längtan att förändra!

 

Intresserad av Alva Myrdal? Emilia Liljefrost ger en sammanfattning av Yvonne Hirdmans biografi ”Det tänkande hjärtat: boken om Alva Myrdal”.

 

Nästa hedersdoktor, artisten Helen Sjöholm, skriver så här till mig:

 

Är mest stolt över ”Kristina från Duvemåla” – det var en stor utmaning för mig och min första huvudroll inom professionell musikteater.

Det blev fantastiska, hårda och lärorika 4 år(!) och min väg in i yrket. Jag älskar fortfarande musiken och den har följt mig genom åren.

 

Min dröm framåt är att kunna kombinera familjelivet med att fortsätta sjunga och agera i utmanande, utvecklande projekt.

Att få jobba med nyskrivet material och möta nya spännande samarbeten.

 

2 kommentarer

2 kommentarer till Hedersdoktorer 2012

  1. Det är fantastisk vad litteratur kan fungera som ögonöppnare och bidra som tankegodis, tack för en fin blogg Hanna

Kommentera