Bookie

En blogg för bokberoende

Vän och författare – Thomas Karolin

23 november, 2012 Kl.8:20 Intervjuerna Litteraturen

I serien om vän och författare vill jag nu lägga till den allra senaste bekantskapen –  Thomas Karolin. Honom träffade jag i ett helt annat sammanhang, han är nämligen sjukgymnast och vi började prata läsning, böcker och annat spännande under och efter behandlingarna. Han är bloggare precis som jag och många andra. Läs mer här: http://blogg.allehanda.se/thomasblogg/category/boksvammel/

Här kommer mina frågor till honom:

 Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Just nu läser jag Den Ihålige Mannen av John Dickson Carr. De är tredje eller kanske fjärde gången jag börjar på den boken. Det kanske märks att den inte är min favorit genom alla tider? Nu har jag iallafall kommit närmare 60 sidor och börjar komma in i den lite. Jag skulle ändå vilja klara av att läsa ut den. Den ska väl vara någon sorts klassiker i sin genre. Dessutom ligger en bok i en påse där. Lånade den igår. Pulitzerprisvinnare 2011, men titeln har jag glömt. Ska ta den sen tänkte jag. Det var något om musik och litteratur. Sånt gillar jag.

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Dante och Tvärsan av Bengt Linder. Hela serien. Och då menar jag i en konceptuell mening. Låt mig massera det ämnet en stund: När jag läste Dante och Tvärsan någon gång under jura-perioden när jag var i tioårsåldern skrattade jag regelbundet så mycket att jag grät. Jag tror det är något som alla behöver uppleva. Förutom att läsa så gillar jag att träna. Det finns likheter mellan de två sysselsättningarna, så tillvida att man ofta glömmer bort varför man läser eller tränar. Givetvis är det bra för kropp och själ att träna eller läsa. Man utvecklas hitan och ditan och förebygger den ena eller andra sjukdomen osv. Men hur kul är det att träna enbart för att det är så jäkla nyttigt? Vem börjar läsa för att man får en bättre språkförståelse? Troligtvis inte många. Infallsvinkeln måste vara en annan. Träna för att det är kul. Läs för att det är roligt. Barn som växer upp idag har möjlighet att se på TV dygnets alla timmar, i multipla kanaler. Man kan spela TV-spel och LAN-a. Jag tror många skulle må bra av att uppleva hur läsning kan erbjuda ännu bättre underhållning än Nintendo Wii. Hur många skrattar så de gråter när de sitter och spelar Minecraft? Kanske finns det någon enstaka, men då är vederbörande troligtvis i behov av viss medicingering. Dante och Tvärsan däremot. Eller, möjligen kommer Dante och Tvärsan upplevas som stentrista av de som är i tioårsåldern idag. Men något liknande finns säkert. Emellertid har det gått under min radar (och ska så göra).

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

100 År Av Ensamhet är en tung kandidat. Den kan mycket väl vara den bästa bok jag läst de senaste åren. Lite tråkigt och förutsägbart val måhända. En Kort Tid Av Lycka För Francis Macomber av Ernest Hemingway. Eller Loranga, Mazarin och Dartanjang, av Barbro Lindgren. Eller kanske Liftarens Guide Till Galaxen av Douglas Adams.

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

När jag får tid och hjärnan inte känns som en burk övervintrad äppelmos.

 

Har du något nytt på gång?

Igår släpptes en samling bloggtexter. Utöver det så har jag börjat på någon sorts projekt för flera år sedan. Historien är i stort sett klar i mitt huvud. Jag hade väl kommit sextiotalet sidor in. När min laptop kraschade och jag var tillbaks på ruta 1. Har inte riktigt fått upp sugen för det där igen. Men idén är bra. 

 

Är du en bokslukare?

Nja. Jag läser rätt långsamt och sällan på andra tider än när jag går och lägger mig. Något är alltid på gång men det blir inte så många böcker jag läser per år.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Om jag nu är författare, verkligen? Jag skrev hursomhelst texter på flera hemsidor. Det handlade om fotboll då. En site kan man nästan säga att jag jobbade på när jag ibland rentav fick lite ersättning. Så jag satt regelbundet och skrev. Författarambitioner har jag möjligen haft under lång tid. Som så många andra skrev jag en sån där gräslig bok om unga män som växer upp. Det gjorde jag när jag var i tjugoårsåldern. Det var inte så lite baserat på en inte helt obekant person (dvs jag själv). Turligt nog har den boken stannat på min hårddisk. Jag är inte direkt någon Klas Östergren som ror iland ett sånt projekt. När jag hade skrivit ett antal texter om fotboll slog det mig att jag kunde sätta ihop dem till en bok. Vilket jag gjorde. När det där bearbetats lite så slog det mig att det förutom att handla om fotboll även handlade om att växa upp på 80- och 90-talen. Detta skeppades runt på olika förlag (och till höjdhopparen Stefan Holm!) och som för många före mig blev förlagen bara nästan imponerade. Så jag gav ut den själv. Min andra bok är en samling bloggtexter. Sammanställde den eftersom jag blev inbjuden att sälja min första bok på bibblan i Kramfors. Kändes futtigt att ställa sig där och enbart kunna erbjuda en ynka bok, dessutom flera år gammal.

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Romanprojektet jag nämde ovan lever i min hjärna. En annan idé jag gärna skulle vidareutveckla vore att teckna en människas liv genom journalanteckningar från sjukvården. Kommande generationer kommer ha sina liv noggrant bokfört i datajournaler. Allt från koliken till receptet på Viagra och bråckbandaget kommer gå att läsa. Jag läser ju journaler på daglig basis. Ibland är det som hela livsöden rullas upp i dem. Jag tror det vore en kanonidé för en bok. Emellertid en smula tveksamt ifall jag själv är nog skicklig för att få ihop något tillräckligt bra, dessutom extra svårt för mig när ingen i verkligheten existerande person ska behöva känna sig utpekad.

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Jag skulle vilja bjuda Kurt Vonnegut på grillad fläskkarré med tillhörande välsmakande dryck. Inbillar mig att vi skulle ha en intressant konversation över varsin grillöl.

 

På återhörande!  Agneta

3 kommentarer

Vän och författare – Karolina Lundmark

17 november, 2012 Kl.10:44 Intervjuerna Litteraturen

I dagens författarintervju får ni möta en vän och tillika kollega till mig. Hon heter Karolina Lundmark och hon är lärare i svenska och religion på gymnasiet. Hennes debutbok, Fröken Fantasi gör sorti, släpptes i onsdags, 14 november, vid ett välbesökt  arrangemang på Kramfors bibliotek/konsthall. Förlaget heter Jengel Förlag AB. Bokens undertitel är: Ett erfarenhetsbaserat inlägg i den verklighetsfrånvända skoldebatten... Det här är en bok som bör läsas av alla som har anknytning till skolan, till politik, till ekonomi… Den är också till alla er som har åsikter om skolan som ni grundar på egna erfarenheter från förr. Ni bör läsa boken för att få veta hur det egentligen kan se ut på skolorna idag! Idag ska det sparas pengar på utbildning och köpstoppen avlöser varandra…       Snart har vi inte ens bark att blanda i brödbaket!!

Här kommer min intervju med Karolina – Dagens hjälte (enligt mig)

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Örfilen av Christos Tsolkas, Sjömannen som föll i onåd med havet av Yukio Mishima och De välvilliga av Jonathan Littell.

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Alldeles för många böcker att välja bland och jag kan inte rangordna dem: Illusionisten av John Fowles, Fördjupade studier i katastrof-fysik av Marisha Pessl, Sugar- kvinnan som kom ut ur mörkret av Michel Faber, Främlingen i huset av Sarah Waters, Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver och Den trettonde historien av Diane Setterfield.

Haruki Murakami är en stående favorit, har man inte upptäckt honom än skulle jag säga att man skall börja med, Kafka på stranden.

  

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

Monsieur Ibrahim och Koranens blommor av Eric-Emmanuel Schmitt. Det är en liten, men innehållsrik bok. I mitt tycke ett mästerverk. Hur han kan lyckas pressa in så mycket livsvisdom och djup på så få sidor är fascinerande.

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Jag stjäl min skrivtid så snart jag kommer åt. Mitt nuvarande arbete som lärare gör att jag inte hinner skriva så mycket som jag skulle önska.

 

Har du något nytt på gång?

Ett par olika historier som jag arbetar med. Båda sprungna helt ur min egen fantasi.

  

Är du en bokslukare?

Absolut. Är dessutom en boksamlare, har alldeles för många olästa böcker i mina bokhyllor, jag hinner inte läsa i samma takt som jag köper dem…

  

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Jag är uppväxt i Lycksele,Västerbottens inland, men har bott på många platser runt om i Sverige. Utbildade mig till gymnasielärare i Karlstad och har arbetat som lärare i Strömstad, Tranemo, Grums, Karlstad och nu i Kramfors. Mina intressen spretar åt många olika håll, genomgående är det kreativa skapandet. Hantverk i olika former som möbelrenovering och handarbeten samsas med min passion för läsning och skrivande. Min barndomsvän Eva Lindgren har puffat mig i riktningen att slutligen våga skicka in ett manus till ett förlag… och på den vägen är det. Mitt engagemang i mitt yrke som lärare och den upplevda orättvisan som råder mellan olika skolor i olika kommuner var det som väckte en vrede, vilket slutligen resulterade i ”Fröken Fantasi gör sorti”. Min förhoppning är att boken skall påverka beslutsfattare och makthavare att äntligen börja göra rätt typer av åtgärder inom skolan som kan skapa den bästa av skolor för både elever och lärare – i hela Sverige oavsett kommun eller landsända.

 

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Mitt främsta skrivprojekt just nu är en spänningsroman som småflirtar med skräckgenren… Det är en helt igenom fiktiv historia, till skillnad från min debutbok.

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Jag skulle bjuda in Aidan Chambers. Han är en mycket intressant själ och hans berättelser berör djupt. Aidan Chambers har gjort en klassresa; från arbetarbakgrund till författare och universitetslektor. Under en period i sitt liv har han också levt i munkkloster. Han har tänkt över vad livet innebär och dessutom provat olika sätt att leva, så en pratstund med honom tror jag skulle vara mycket givande! Jag skulle definitivt bjuda honom på västkustfiskad hummer.

 

På återhörande!  Agneta

 

 

Kommentera

Hej Norge

14 november, 2012 Kl.19:24 Intervjuerna

Tatjana Breda-Gulbrandsen kommer från Norge och studerar på Mittuniversitetet som en av dess internationella studenter. På A-kursen läste jag Henrik Ibsens gripande drama ”Et dukkehjem” (eller hur det stavas) på originalspråket norska, men några andra norska författare kommer jag just inte på att jag har läst. JO! Nu har jag det: ”Sofies värld” av Jostein Gaarder som jag ju så sent som förra veckan tipsade er om. Tatjanas tips är författarna Jo Nesbø (har figurerat i litteraturprogrammet Babel tror jag minsann), Lars Saabye Christensen och Erlend Loe. Tatjana märker inte av några tydliga skillnader mellan norska och svenska universitet.

 

Kommentera

Vän och författare – Therése Söderlind

8 oktober, 2012 Kl.8:26 Intervjuerna Litteraturen

En av mina senaste bekantskaper vad det gäller författare, är Therése Söderlind. Hon debuterade med boken Norrlands svårmod i december 2010 och hon fick ,året efter, Norrlands litteraturpris, för sin roman.

Boken hon arbetar för fullt med nu handlar om en annan tid i vår historia, nämligen 1600-talet och häxprocesserna. Efter att ha deltagit i en guidad tur i häxornas spår i Torsåker med omnejd, så fick hon ytterligare inspiration till sin bok, Vägen till Bålberget, som vi förhoppningsvis får läsa i färdigt skick till våren/försommaren 2013. Det ser jag verkligen fram emot!  www.theresesoderlind.se är hennes hemsida där du kan läsa mera!

 

Här kommer mina frågor:

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Just nu finns där Kristina Sandbergs Sörja för de sina, Helena Thorfinns Innan floden tar oss, Nene Ormes Särskild och Jeanette Wintersons Varför vara lycklig när du kan vara normal.

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Alla de ovanstående!

”Sörja för de sina” är fortsättningen på ”Att föda ett barn” som berättade om när Maj kom från Östersund till Örnsköldsvik som ung servitris i slutet på 30-talet. Hennes drömmar kom av sig när hon blev med barn och därmed gifte sig. Vi får följa Maj med familj och det är beroendeframkallande läsning om ett vanligt liv i en tid när valmöjligheterna och idealen inte var desamma som idag och särskilt inte för en kvinna.

”Innan floden tar oss” utspelas i Bangladesh dit en svenska flyttar som Sida-anställd och tar med sig man och barn. I en parallellhandling följer vi de öden en del flickor på landsbygden möter när de gifts bort och måste föda barn, annars är de inget värda. Och jag misstänker att de här två världarna krockar.

”Särskild” är fortsättningen på ”Udda verklighet”. Fantasieggande fantasy i en egen genre som heter urban fantasy. Böckerna utspelas i ett Malmö som är mer än det vi normalt ser på ytan … say no more.

Wintersons biografi dök upp som en överraskning. Jag har läst och tyckt om henne och upptäckte plötsligt att vi även har en ungdomsroman skriven av henne i bokhyllan. Som alltid är det intressant att se varifrån en människa kommer och vad som format henne.

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

William Boyds Brazzaville beach. Eller James Baldwins Giovanni’s room. Eller Margret Atwoods The handmaid’s tale . Eller … (gud va svår fråga!)

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Helst varje dag, men ännu hellre flera timmar i sträck oavsett inspirationsnivå. Inspirationen kommer, oväntat ibland, vid midnatt ibland, men den kommer inte om man inte sitter där. Timme efter timme.

 

Har du något nytt på gång?

Ja, Vägen mot Bålberget, ett nästintill färdigt manus till en delvis historisk roman som utspelar sig i trakterna kring Nyland, vid Ångermanälvens utlopp i havsviken. Den cirkulerar som en flock fåglar kring händelserna för snart 350 år sedan då över sextio kvinnor och några män blev dömda till döden för samröre med djävulen och trolldom, det vi numera talar om som häxeri. Men romanen är mer än så; den är fyra människors levnadsöden i skilda tider, men på samma plats. Hur mycket formas vi av den tid vi föds in i? Har vi något gemensamt med de som levde tidigare? Är historien ens viktig?

 

Är du en bokslukare?

En långsam sådan. Och numera läser jag lika mycket faktaböcker (om 1600-talet!) som romaner. Jag gillar noveller också. Biografier brukar jag ramla över, jag vet inte varför men jag plockar sällan åt mig en biografi.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Jag har alltid varit en berättare, men är också en perfektionist (försöker sluta upp med det) så jag blev aldrig klar med något. Det rörde sig inte framåt utan jag hann bli äldre och började om hela tiden. Till slut – efter ett halvt liv som jag fyllt med allt möjligt annat, vilket i och för sig visar sig vara användbart i skrivandet – så började jag på Författarskolan vid Lunds universitet hösten 2006. Där fick jag skrivtid, kolleger och handledning. Resultatet blev min debutroman ”Norrlands svårmod” som kom hösten 2010. Ja, det är långa processer i den här branschen …

 

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Romaner, romaner, romaner. Jag har en idé om att skriva en roman parallellt med någon som skriver en egen roman om samma plats eller händelser … men tanken är inte utvecklad ännu. Jag är också intresserad av att skriva en pjäs om norrlänningar. Jag läser ungdomsromaner med jämna mellanrum – men inbillar mig inte att det är lättare att skriva för yngre! – och jag när tanken att skriva något som skulle funka både för ungdomar och vuxna. Dra ungdomar in i vuxenlitteraturen. Och Norrland, jag verkar ju gå igång när jag rör mig i hemmatrakterna, så jag får nog vara kvar där ett tag till …

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Jag bryr mig inte om vad vi äter (bara det är vegetariskt) – men jag vill prata med William Boyd! Jag vill höra om hans uppväxt och hans skrivande, alla erfarenheter han fått genom åren som författare i olika genrer och jag skulle gärna höra vad han själv läser.

 

På återhörande!  Agneta

3 kommentarer

Min fråga till Daniel Jacobson, Mittuniversitetet

2 oktober, 2012 Kl.7:57 Intervjuerna
Han, hon eller hen – vad är det som är så provocerande med ordet hen?
 
Jag lät Daniel Jacobson, adjunkt i svenska språk på Mittuniversitetet svara på denna , inte alltför enkla fråga…

Vad det är som föranleder uppståndelse kring hen går alltid att spekulera i. Själv föreställer jag mig att det beror på att den feministiska rörelsen är den som främst har förespråkat ett nytt könsneutralt tredje personens pronomen animatum singularis subjektsform (som den fullständiga beskrivningen lyder). För vissa har detta varit problematiskt, att det är just språkfeministerna som pläderar för nyordet. Det har också lett till en del missuppfattningar och det förefaller ha blivit ett rött skynke för många (se vidare nedan). Samtidigt har språkvården i övrigt även sett med mer skepsis på lanserandet av en ny ordform. Det beror på den vetskap som finns i språkvårdskretsar om svårigheten att introducera ett nytt ord i det allmänna ordförrådet, ett ord vilket är så pass frekvent använt och så centralt i ordförrådet som ett personligt pronomen är.

Utöver att hen-förespråkandet drivs från feministiskt håll så bör också tilläggas att det inte råder en enhetlig syn från detta håll heller. Jag vill påstå att det bland språkfeminister finns åtminstone två falanger; en mer moderat och en mer radikal variant. De mer moderata vill se hen som ett komplement till hon och han medan de mer radikala vill att hen helt ska ersätta hon och han.

Nu tänkte jag också komma till min egen syn på hen. Jag ser ett stort värde i ett sådant könsneutralt pronomen och det består i två saker; dels att vi får ett jämställt pronomen, dels att ett par funktioner i språket uppfylls. Det är nämligen så att vi i svenskan med våra pronomina hon och han får problem när vi ska åstadkomma en generell syftning och även svårare för att undertrycka information. För att visa vad jag menar med dessa funktionsvinster redogör jag för tre bruksområden här under:

I)                    Utpekande – ett behov vi kan tänkas ha är att med tredje personens pronomen referera till en bestämd person: ”Mona Sahlin var tidigare partiledare. Hon ledde socialdemokraterna”.  Vidare så kan vi också med hjälp av dessa hon och han på ett kort och effektivt sätt i något sammanhang bestämma vem vi talar om: ”- Vem av dem är det som du känner (hon eller han)?”, ”– Det är han”. På finska skulle svaret kunna bli lite mer omfattande eftersom det språket enbart har sitt neutrala hän som tredje persons pronomen: ”Det är hän…” vilket skulle åtföljas av en kompletterande beskrivning. Svenskans hon och han fyller alltså redan den här funktionen.

II)                  Generell syftningnär vi vill skriva om en person vars könstillhörighet är okänd. Det ges då alltså en möjlighet att kort och effektivt kunna göra allmänna formuleringar genom ett nytt pronomen: ”Ifall gästen önskar röka hänvisas hen till rökrutan vid norra flygeln”. Hen skulle då ersätta han/hon, hon/han, denna/denne, denne/denna, (det långa) vederbörande o.s.v. Detta skulle kunna ses som en vinst. Dessutom kan inte konstruktioner av typen hon/han eller denne/denna komma ifråga i den tredje funktionen (den att undertrycka information).

III)                Undertryckare av information – när vi vill skriva om en person vars könstillhörighet är irrelevant. Om könstillhörigheten är ovidkommande kan vi med hjälp av ett neutralt pronomen dölja detta. Här följer ett exempel:

Tjänsteman förskingrade två miljoner (mer…)

23 kommentarer

Vän och författare – Maria Hamberg

28 september, 2012 Kl.8:29 Intervjuerna Litteraturen

Förra veckan gästade författaren Maria Hamberg, biblioteket i Kramfors för en författarkväll, där hon berättade om sitt arbete och om boken Drömfabriken.

Maria Hamberg har tilldelats fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris för 2012

 om 125 000 kronor.

 Prisutdelningen hölls som traditionellt på Ivar Lo Johanssons födelsedag

 den 23 februari.

 

Här kommer min lilla intervju med Maria:

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Där ligger inga alls eftersom jag hellre läser i vardagsrummet!  Där finns Lyckliga i alla sina dagar av Nina Björk. De levandes land av Lars Andersson, Berättelser från de inställda upprorens tid av P O Enquist, Kärlek och kärnfysik av Hedvig Hedquist, Från Budapest till Berlin av Imre Kertész samt Svarta havet av Kéthévane Davrichewy. (http://www.bonnierforlagen.se/Katalog/2244/Hosten-2012/Svarta-havet/)

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Många!  Den kirgisiske författaren Tjingiz Ajtmatov, där har jag två favoriter: Farväl Gulsary och Den vita ångbåten. En kinesisk författare jag tycker om är Yu Hua och hans, Handelsman i blod. En annan mycket bra författare är marockanske Tahar Ben Jelloun med böckerna, Min mamma och Den tjugosjunde natten och den bästa, enligt mig, Denna bländande frånvaro av ljus.

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

Det går inte att svara på… det beror på personen, ålder och erfarenhet.

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Jag har schemalagd skrivtid på förmiddagarna.

 

Har du något nytt på gång?

Jag har något nytt på gång… där emellan skriver jag recensioner, krönikor och kåserier.

 

Är du en bokslukare?

Ja, det kan man lugnt påstå! Jag läser helst översatt litteratur och jag läser nog två böcker per vecka.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Jag kommer ifrån Docksta, har flyttat en del och arbetat med olika slags industrijobb. En dag kände jag att jag ville berätta om detta och 2002 kom min första bok ut, en novellsamling med namnet På väg till natten. Bor nu i Ullånger där jag arbetar som författare och frilansskribent.

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Jag skulle bjuda Ondjaki från Angola. Han har skrivit ett flertal vuxenböcker och en barnbok. Jag tycker mycket om hans böcker, hans sätt att skriva och att han skriver om Angola och människorna där.  Jag skulle vilja bjuda honom på älgkött och kantareller, potatis och sallad från eget land och till efterrätt blir det rårörda lingon med en klick turkisk yoghurt!

 

På återhörande!  Agneta

1 kommentar

Min fråga till Ulrika Lif

20 september, 2012 Kl.8:09 Intervjuerna

Ulrika här tillsammans med sina kollegor på institutionen

 

Att fråga en lärare på Mittuniversitetet en spännande och annorlunda fråga, fortsätter idag med Ulrika Lif. Ulrika är universitetsadjunkt i litteraturvetenskap och leder kurser i Kreativt skrivande, Barn- och Ungdomslitteratur samt Litteraturvetenskap A.

 

Min fråga till Ulrika:

Vilken barnbokshjälte/hjältinna skulle du vilja vara för en dag och vad för slags storverk skulle du passa på att uträtta?

Hej,

Jag ser att jag skulle behöva två dagar för att uträtta storverket!

Så här:

Den första dagen är jag Rakel i Lygia Bojunga Nunes kortroman Den gula väskan. Med pennan i hand genomgår hon, i gränslandet mellan den reella världen och den magiskt fantastiska värld hon bär inom sig, en kraftfull omvandling – från att vara förtryckt till att erfara självständighet och värdighet. Den fredligt subversiva kraft som andas i denna flickgestalt sprider jag denna dag till största möjliga antal barn, som lever under dysfunktionella omständigheter.

Den andra dagen träder jag in i vänskapen mellan Billa och Meliga i Meschack Asares Fredens trummor. I kamratskapens och de magiska trumslagens kraftfält sprider jag fred och tolerans för allt vad tygen håller.

Det vore något, det.

 

På återhörande!  Agneta

 

 

Kommentera

Min fråga till: Peter Degerman

12 september, 2012 Kl.8:21 Intervjuerna

I serien fråga en lärare har turen kommit till Peter Degerman på Mittuniversitetet i Härnösand. Peter är adjunkt i litteraturvetenskap och undervisar i litteraturvetenskap och ämnesdidaktik.

Peter Degerman

Min fråga:

Om du skulle få vara programledare för programmet Babel för en kväll, vilka nu levande eller döda författare skulle du bjuda in för en intervju? vad skulle du fråga dem om?

 

Hade jag möjligheten att som programledare i ett litterärt program bjuda in så väl levande som döda författare skulle jag självklart koncentrera mig på de döda, som annars är beroende av sentida uttolkare för att göra sina röster hörda i dagens mediala brus. Det vore också intressant att kunna diskutera med författare från skilda epoker för att se vad som kan komma fram om de rent tidsbundna aspekterna av deras tänkande, något som vi, i vår tid, kanske inte rätt kan uppfatta. Jag skulle kunna tänka mig två program, där det ena var filosofiskt inriktad. Tänk att få sitta i en soffa och diskutera sanningsbegreppet tillsammans med Platon, Hegel, Nietzsche och Foucault.

Annars skulle det också vara väldigt intressant att föra ett samtal om mindre anspråksfulla ämnen, varför inte till exempel prata om författarollen i offentligheten med Charlotte Bronte, Edith Södergran och Percy Bysshe Shelley?

På återhörande!  Agneta

 
2 kommentarer

Vän och författare – Vibeke Olsson

10 september, 2012 Kl.8:03 Intervjuerna Litteraturen

På tisdag, den 11 september, kommer Vibeke Olsson till Kramfors bibliotek för ett författarbesök. Jag kontaktade henne för en liten intervju och hon ringde upp mig och vi hade ett mycket trevligt samtal!

 

 

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Där ligger Bibeln och Dagens lösen, som är en andaktsbok med bibelord, böner, dikter, sånger för varje dag. Där finns också en biografi om Caesar av Adrian Goldworthy samt Tusen olevda liv finns inom mig av Tomas Sjödin.

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

 Little Bee av Chris Cleave. En fantastisk bok om en flicka från Nigeria som söker asyl i Storbritannien. En skakande skildring som trots att den är sorglig både innehåller humor och värme.

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

Jag skulle önska att alla skulle läsa Little Bee, På västfonten intet nytt av Erich Maria Remarque men också Bibeln. 

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Jag är en rutinmänniska så jag skriver schemalagt, främst under dagen då vår dotter är i skolan. Skrivandet varvas med mat och kaffe.

 

Har du något nytt på gång?

Ja, jag arbetar med den fjärde delen i serien om Bricken. Året är nu 1899 och Bricken är 31 år.

 

 Är du en bokslukare?

Ja, jag läser mycket om jag får chansen, men hinner inte så mycket som jag skulle önska. Jag läser mycket historia och andra böcker när jag gör research inför mitt bokskrivande.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Jag är född på Lidingö 1958. Jag och min äldre syster växte upp som barn till två journalister i ett hem med ”patologiskt mycket böcker”.  Som tonåring under 70-talet blev jag kristen socialist. Olika arbeten varvades med skrivande och studier i teologi. Detta resulterade i ett arbete som pastor i Elim, baptistförsamling. Jag debuterade med böckerna om Ulrike – Ulrike och kriget (1975)samt Ulrike och freden (1976). Sedan 1992 skriver jag på heltid.

Jag är gift med Valter och har en dotter Maemi. Mina intressen är baka och laga mat, politik och samhällsfrågor, trädgård (bigarråträdet Stella är en favorit), djur, heminredning samt fotboll. Dessutom är jag ett ”tågfreak” och ser fram emot att få åka tåg till Kramfors.

 

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Jag skriver på fortsättningen om Bricken men även för radio till, Vid dagens början i P1. Jag skriver även krönikor i Sändaren och Flamman.

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Jag skulle gärna vilja bjuda Anita Salomonsson.   Jag tror att palt skulle smaka riktigt gott! Läs mer om: http://www.norstedts.se/forfattare/Alfabetiskt/S/Anita-Salomonsson/

 

Dessutom vill jag bjuda två författare som tyvärr inte är i livet. Det är Karl Östman och Maria Sandel båda är arbetarförfattare. Jag skulle bjuda dem Wallenbergare med mycket grädde, potatismos och ärtor.

 Karl Östman

  1.   Maria Sandel

 

På återhörande!  Agneta

PS. Välkomna till Kramfors bibliotek tisdag 11/9 kl. 19.00

1 kommentar

Vän och författare – Hervor Sjödin

4 september, 2012 Kl.7:53 Intervjuerna

Ett av mina allra första möten med en ”riktig” författare var när jag träffade

Hervor Sjödin.

 

Platsen var i Vita villan på Hola Folkhögskola och Hervor föreläste och visade bilder om sin forskning om Laura Fitinghoff. Jag kan inte riktigt räkna ut hur många år sedan det var, men minnet av det jag fick höra har för alltid etsat sig fast. Det var en berättelse om en hårt arbetande kvinna som kämpade för sig och sin familj i ett tidsklimat som inte alltid tillät kvinnor att synas.

Jag har haft nöjet att träffa Hervor flera gånger efter det och för att alla som följer med i Bookie-bloggen ska få stifta bekantskap med Hervor Sjödin, så kommer min lilla intervju här:

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

(Ett urval) Jonathan Safran Foer: Extremt högt och otroligt nära (ingår i min bokklubbläsning, har själv valt den), Jenny Diski: Till den skrivande kvinnans försvar, Leif G W Persson: Gustavs grabb, Ulf Torell (min bror, som just fyllt 87 år och kommit ut med denna bok samtidigt): Benedict Arnold och West Point under amerikanska frihetskriget 1775-1783, Florence Aubenas: Le quai de Ouistreham (ingår i min franska bokcirkel) plus ett antal till, som t ex biografier över Palme, Axel Munthe, Ellen Key …

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Axel Munthe: Boken om San Michele. (Bland mycket annat.)

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

Omöjlig fråga att besvara. Jag menar att alla borde läsa, läsa så mycket de orkar. Böcker hjälper oss att se andra människor, förstå varandra, gör livet både roligare och oerhört mycket mer spännande. Att läsa är att lära, hoppas och tror jag.

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Aldrig schemalagd. Skriver ytterst sporadiskt, när jag får idéer, eller har ett uppdrag.

 

Har du något nytt på gång?

Jag hoppas det. Jag skulle vilja skriva en biografi över Malvina Bråkenhielm, prosten Runstens yngsta dotter, Laura Fitinghoffs lillasyster, som fick ett väldigt sorgligt och spännande liv. Hon blev en av de produktivaste författare jag känner till. Men hennes material på KB är så enormt att jag inte klarar av att läsa allt.

 

Är du en bokslukare?

Ja. Fast jag läser ganska långsamt.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Född i Sollefteå. Lärare i franska och tyska vid gymnasiet. Gift med författaren Nicke Sjödin. Började skriva pjäser för Sollefteå Amatörteater. Upptäckte Laura Fitinghoffs arkiv på KB i Stockholm. Blev totalt fascinerad. Satt i åratal på KB och läste. Insåg att detta skulle ingen annan ha tid och möjlighet att göra och gav ut boken: Vägen till Frostmofjället, en berättelse om Laura Fitinghoffs liv (2006). Har hållit hundratals föreläsningar om Laura Fitinghoff landet runt.

 

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Se svaret på fråga 5.

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Laura Fitinghoff förstås, gärna tillsammans med systern Malvina Bråkenhielm och dottern Rosa och Ellen Key. Vi skulle festa på norrländska specialiteter, sådana som Laura skaffade fram till de årliga Vårfesterna på Skansen, där hon svarade för ”Norrlandsståndet”.

 www.laurafitinghoff.se

 

På återhörande!  Agneta

Kommentera