Bookie

En blogg för bokberoende

Kom i håg att tycka till om Bookie!

27 december, 2012 Kl.11:44 Läst och tyckt!

Vi som jobbat med Bookie är tacksamma om ni vill hjälpa oss med en liten utvärdering. (Bookie släcks ned vid årsskiftet.) Det tar max 2 minuter. För att komma till enkäten, var vänlig klicka här.

9 kommentarer

Ellen Key

19 december, 2012 Kl.8:25 Läst och tyckt!

 

I en annan bokcirkel där jag är med, har vi läst och diskuterat Ellen Key. Vem är det, undrar du kanske… Jo, hon var en fantastisk kvinna som tidigt började intressera sig för litteratur, konst, politik, filosofi, m.m. http://www.ellenkeysallskapet.se/

Boken som jag läser nu handlar om Ellen och hennes kära hem, Strand, som är ett hem, inte bara för att bo i utan för att koppla av, studera, umgås och njuta av livet. Hemmet är inrett enligt Feng Shui.

Ellen Key deltog flitigt i den tidens debatt och jag upptäcker till min glädje att hennes tankar passar alldeles utmärkt även nu. Om det beror på att vi inom skolan inte har förändrats eller om vi är tillbaka till den gamla skolan låter jag vara osagt, men så här sa hon om barnen:

”Barnen…barn skola ha roligt och ej behöva vara rädda. Aga och även betyg skapar osjälvständiga människor och bör avskaffas”

 

Aga har vi lyckligtvis lagstiftat bort men diskussionerna om betyg i allt lägre åldrar gör mig vansinnig! En 8-åring som inte knäckt läskoden skulle med betyg redan på lågstadiet, då få F (inte godkänd). Det barnet har man för all framtid förstört och tryckt ner så djupt att det är skadat för alltid. Eleverna på högstadiet har magkatarr i jakten på att uppnå höga betyg och många är det som redan gett upp…

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Apropå elände…

15 december, 2012 Kl.11:49 Läst och tyckt!

Tänkte idag skriva ett riktigt juligt inlägg om glädjen att få hem sitt barn till jul och hur familjen blir hel igen, men känner att det som hände i USA på skolan förtar all glädje och förväntan inför julen. Jag känner en oerhörd vrede mot han som sköt och ett stort medlidande med alla de föräldrar och anhöriga som istället för en glädjens högtid istället hamnar i stor sorg … En ännu större vrede när jag mot det stora landets vapenlagar som tillåter vem som helst att inneha vapen i stora mängder – helt sjukt!

Snön faller här i Kramfors liksom i hela landet, enligt väderkartan och vi får ta ut vår vrede mot dödsskjutningen genom att skotta snö.

Tänder ljus för de barn som inte längre finns bland oss…

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Julens ”måste-se”-filmer…

11 december, 2012 Kl.10:03 Läst och tyckt! På vift

 

Visserligen är detta en bokblogg men känner att jag vill komma med några filmtips ändå. En film som jag tittar på varje år, ofta tillsammans med elever, är Polarexpressen. En underbar animerad film om julen men också att tro eller inte tro och kärlek och empati. Supermysig film!

 

Nästa film är A Christmas Carol – En julsaga, baserad på Charles Dickens bok. Jag har många olika versioner i mitt film- och bokskåp och till jul passar det att titta på minst tre av dem, allt från Mupparnas julsaga till en gammal svart-vit variant .

 

Har du någon favoritfilm du gärna ser till jul?

 

På återhörande! Agneta

5 kommentarer

Grattis Anna!

9 december, 2012 Kl.12:13 Läst och tyckt! På vift

Vet egentligen inte hur många jag känner som heter Anna, men tänkte ändå ta chansen att här säga grattis på namnsdagen! Förr i tiden var detta dagen för att lägga lutfisken i blöt så att den skulle vara ätlig lagom till jul. Som tur är har denna hantering nästan försvunnit ifrån hem och hus och istället kan vi köpa lutfisk i princip färdig att äta.  Alla är inte så förtjusta i denna maträtt men jag längtar nog att få äta den med kokt potatis, gröna ärtor, vit sås och med salt och nymalen kryddpeppar uppå…

I väntan på denna delikatess får jag hålla tillgodo med en laxpudding, som är dagens middag hos oss! Tänka sig att bokbloggen helt plötsligt blev en matblogg…

Vill du läsa mera om julen och recept har det kommit ut en trevlig bok lagom till årets högtid: December. Från adventspyssel till nyårspartaj av Jens Linder och Johanna Westman

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Lästips!

5 december, 2012 Kl.10:39 Läst och tyckt! Litteraturen

Läste nyss ut en ungdomsbok som heter Kabinettets hemlighet. Den är skriven av Martin Widmark. Han kanske är mest känd för sina bokserier om Lasse-Majas detektivbyrå och Nelly Rapp, men denna bok är mer för lite äldre barn och ungdomar. Jag fick detta boktips när jag lät en av mina 9:or prova på muntligt nationellt prov. Vi lyssnade på några texter och de fick diskutera. En av texterna var ur denna bok och jag tyckte att den lät bra så jag beställde den och hämtade den på biblioteket. Den handlar om Io som arbetar i ett tryckeri och dessutom så ritar han av ett antal dyrbara saker i domkyrkans lilla museum. Året är 1798 och Io gör ett antal tidsresor och får träffa på människor från tidigare liv och han tvingas söka svaret på vem han egentligen är.

  Bilden är från Martin Widmarks egen sida 

Jag är mycket förtjust i historia och att resa i tiden och har själv försökt skriva sådana texter och nu blev jag extra inspirerad efter att ha läst denna bok.

Jag rekommenderar den starkt!

 

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Apropå adventskalendern…

3 december, 2012 Kl.9:21 Läst och tyckt! På vift

Trots att jag borde vara för gammal för att titta på barnprogram så kan jag inte låta bli att titta på adventskalendern i teve. Förra årets kalender, Tjuvarnas jul,  är i mitt tycke, en av de allra bästa som visats. Mycket beroende på att den påminde så mycket om Charles Dickens. Årets kalender är en annan goding, nämligen Mysteriet på Greveholm. Förra gången den sändes var 1996 och jag och barnen följde kalendern slaviskt och de ritade och lekte greveholm på eftermiddagarna efter skolan. Nu kommer alltså uppföljaren med grevens återkomst och vi bänkar oss i tevesoffan igen!

 

 

På återhörande!  Agneta

1 kommentar

Lästips i novembermörkret!

29 november, 2012 Kl.8:14 Läst och tyckt!

Vilken lycka att finna post i sin brevlåda och upptäcka att det inte bara var reklam idag utan Språktidningen, en bokklubbstidning, en korsordstidning och Vi läser! Då jag var upptagen med annat på kvällen, bland annat starta upp en studiecirkel i släktforskning, så hann jag bara ägna mig åt Vi läser… I den njöt jag av intervjuer med Bodil Malmsten och Denise Mina. Här fanns ett roligt reportage om kvinnor med det fantastiska yrket och uppdraget, att roa oss via sina serier. Liv Strömquist, Sara Hansson och Sara Granér är alla skickliga serietecknare med vassa pennor. Det var riktigt uppfriskande att läsa om dem!

Tidningen innehöll naturligtvis massor av annat läsvärt också förutom 92 julklappstips ”för dig som älskar hårda klappar”… I kväll fortsätter läsningen! Låter det spännande? Läs mer här: http://vilaser.se/nummer/6_2012/

 

På återhörande!  Agneta

1 kommentar

Augustprisvinnare!

27 november, 2012 Kl.11:15 Läst och tyckt! Litteraturen

Vill börja med att gratulera vinnarna i det fina Augustpriset. Egentligen är väl alla vinnare eftersom de blivit nominerade till detta pris, men nu är det ju så att alla inte kan få priser…

 

Årets svenska skönlitterära bok 2012:

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg, Albert Bonniers Förlag.

Årets svenska fackbok 2012:

”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg av Ingrid Carlberg, Norstedts.

 

Årets svenska barn- och ungdomsbok 2012:

A B C å allt om D av Nina Ulmaja, Bonnier Carlsen.

 

Lilla Augustpriset 2012 har tilldelats:

Route 66 av Ulrika Nettelblad.

 

Prissumman är 100 000 kronor och en statyett för de tre översta kategorierna och för Lilla Augustpriset är summan 15 000.

Bara i barn- och ungdomsklassen har det skickats in 144 böcker från 35 olika förlag.

 

Vill också passa på att tacka vår gästbloggare för hennes entusiasmerande inlägg om böcker, läsning, bokspa, m.m. Det märks tydligt att du är bibliotekarie, omgiven av bra litteratur och att du brinner för ditt arbete och ditt intresse! Hoppas att du vill fortsätta följa Bookie! Jag kommer att kolla in din blogg oftare nu och jag ser fram emot ett bokspa eller bokkollo!

 

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Välkommen!

21 november, 2012 Kl.8:26 Läst och tyckt!

Vill åter säga ett välkommen till Bookies bloggarkompis Anette! Jag blir väldigt inspirerad av de där träffarna hon skriver om med SPA och läsning… det ska få stå högst upp på min önskelista till tomten, tror jag!

Bookies bokkollo är också en spännande grej! Någongång i livet kanske även jag kan åka på ett sådant kollo… Jag har aldrig varit på ett ”vanligt” kollo heller så bara därför borde det vara hög tid 🙂

 

I bokcirklarna där jag är med läser vi nu Kristina Sandberg, Att föda ett barn och i den andra cirkeln läser vi valfri bok av Märta Tikkanen! Återkommer om läsintryck!

Nu knackar eleverna på dörren och vill in!

 

På återhörande!  Agneta

Kommentera