Bookie

En blogg för bokberoende

Min fråga till: Eva Söderberg

 

Jag har vid flera tillfällen genom åren haft Eva Söderberg som lärare i olika litteraturkurser. Bland de första kurserna var barn- och ungdomslitteratur uppdelat i fyra delkurser. De följdes av en sommarkurs där vi läste deckare och spänning för barn och ungdomar och i kreativt skrivande A var hon en av flera ansvariga lärare.

 Universitetslektor i Litteraturvetenskap med ett stort antal publikationer, böcker och forskning samt olika projekt bland andra   Flickan i fiktionen. Läs mer:  http://bit.ly/JhDqKk

 

 

Min fråga till dig, Eva!

Barn- och ungdomslitteratur ligger dig varmt om hjärtat och dina kurser har alltid varit fantastiskt intressanta och roliga och nu vill jag veta…

Vilken av alla barnboksfigurer som finns, skulle du vilja vara? Någon stark och modig Pippi eller kanske en rädd liten Pelle kanin? Motivera varför du valt just denna figur och tala gärna om vad du skulle passa på att göra i denna skepnad!

 

Oj, vilken svår fråga! Som lärare och forskare i litteraturvetenskap med barnlitteraturinriktning är jag väl redan ett slags barnboksfigur… Det är något som jag trivs med och som jag absolut inte vill välja bort. Men om jag nu skulle få möjlighet att vara någon av alla fiktiva barnboksfigurer… Hur skulle jag välja då…?             

 

 Kanske skulle jag börja med att låna Snusmumrikens hatt och vandra runt lite. Jag skulle sätta upp mitt tält i Mumindalen och slå mig ner och tänka ut något riktigt bra, samtidigt som jag spelade lite på min munharmonika. Kanske skulle jag tänka att jag lånade Pippis stora skor, inte så mycket för att få tillgång till hennes muskelstyrka som till hennes kappsäck. Med guldmynten i den skulle jag avlöna en helt ny yrkeskategori – maratonläsare – som på vackra och lugna platser skulle turas om att ägna sig åt högläsning, dygnet runt, året runt och för alla som ville höra på.

 

 Av läsning blir man ibland hungrig, kanske för att det ofta skrivs så frestande om mat i barnböcker. Hade jag möjlighet att för en stund vara en gosse med mysse och bysse vid ett festligt julbord på Katthult i Småland så skulle jag gärna vilja det. Jag skulle ge mycket för att få smaka Emils mammas mat, inte minst den där speciella korven som fru Petrell var så förtjust i. Om jag dessutom kunde få i mig några iglar och florsländor, lite pulvriserat horn från en tvåhörning och annat som ingår i polyjuice-elexir så kunde jag förvandla mig till Hermione och bruka hennes tidvändare. Med hjälp av den kunde hon vrida tiden tillbaka och läsa flera kurser som gick samtidigt på Hogwarts.  Jag skulle använda den för att kunna arbeta heltid och samtidigt lyssna på maratonläsning, äta korv och spela munharmonika.  Men kanske skulle det bli för stressigt…? Bättre då att förvandla sig till någon av alla de barnboksfigurer som flygande tar sig fram genom barnlitteraturen. Då skulle jag få perspektiv, lite från ovan, och dessutom kunna testa olika flygtekniker. Att hovra som Karlsson och loopa som Tingeling… Det vore nåt!

 

 

På återhörande! Agneta

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Kommentera