Bookie

En blogg för bokberoende

Utvärdering!

27 december, 2012 Kl.21:02 Osorterat

Vi som jobbat med Bookie är tacksamma om ni vill hjälpa oss med en liten utvärdering. (Bookie släcks ned vid årsskiftet.) Det tar max 2 minuter. För att komma till enkäten, var vänlig klicka här.

Kommentera

Bookies sista dagar…

20 december, 2012 Kl.9:16 Osorterat
Bookie är och var ett projekt som startade 1 april och kommer att gå i mål 31 december. Jag, Agneta har verkligen gillat att vara bloggare och kommer att fortsätta skriva på mina egna bloggar efter att denna blogg säger adjö.
MIUN och vi bloggare är intresserade av att veta vad just DU tycker om bloggen och den tid som varit.
Det vore kanon om du vill klicka på länken nedan och besvara några frågor. Det tar max 2 min!
Tack på förhand!
På återhörande!  Agneta
Kommentera

Surkart

12 december, 2012 Kl.16:38 Osorterat

Vad är det som gör att vissa saker är jobbiga och andra inte? Vad är det som gör att vissa texter är sammanhängande och andra inte?

 

Varför är så många barn lillgamla i litteratur och film?

 

Varför säger Bokhora att de ska skriva om mina inlägg utan att göra det? Varför vill inte Västerbottens-Kurirens bloggare skriva om mina inlägg? Skulle de vilja det om de visste att Västerbottens-Kuriren under 1900-talet ägdes av en släkting till mig?

Kommentera

Apropå teveprogram…

7 december, 2012 Kl.8:53 Osorterat Toppenprogram

Jag hinner sällan se så mycket på teve under veckorna på grund av mitt arbete och mina fritidssysselsättningar men det finns några program som jag inte kan vara utan… nämligen HISTORIEÄTARNA!  Vilket sanslöst bra program! Jag hoppas att de släpps på dvd  eller kan lånas till skolorna för att användas i historieundervisningen. Erik Haag och Lotta Lundgren ”wallraffar” och gör nedslag i historien i 1600-talet, 1970-talet, Oscarianska tiden och igår såg vi 1920-talet. Ytterligare program kommer. Många anser att det är det bästa som teve visat och jag är den första att skriva under på det!

Förutom att de klär sig i tidstypiska kläder och bor i hus, kyffen, stugor och slott, så äter de mat som lagats efter recept från den aktuella tiden. Det är inte alltid som Erik och Lotta förmår att äta vad som serveras men de gör tappra försök. Det bästa med serien är att vi får se både från de välbesuttnas likväl från de fattigas situation.

 

                     ( Bilden lånad från Allt om Mat:s blogg)

På återhörande!  Agneta

12 kommentarer

Barn och information

2 december, 2012 Kl.17:10 Osorterat

Emilia Liljefrost:

 

Det är roligt det här med hur barn uppfattar information, vänner fick läsa i veckobrevet att det varken fanns vägglöss eller björnar [på] utflyktsmålet där skolan lagt ett internat för barnen. Vad personalen sagt var att de skulle ta med vanliga lakan, inte sovsäck eftersom det är förenat med spridning av vägglöss. Barnen gick hem och sa att det finns vägglöss så de kunde inte ta med sovsäckarna. Sedan hade några av barnen sett en liten broschyr från stället, på den fanns en björn som tittar in i ett tält. Barnen gick glatt hem och berättade att det fanns björnar dit de skulle åka med skolan. Slutsatsen är att barn tar in informationen men [den] bearbetas & kommer ut på ett annat sätt än det var tänkt (fast det är kanske universellt).

 

Kommentera

November – perfekta VABB-månaden!

26 november, 2012 Kl.8:39 Litteraturen Osorterat

På grund av en del tekniska problem kunde jag inte lägga ut något inlägg på Bookie igår, så då blir det ett annat lite kortare idag istället! Många är vi som har åsikter om november. En månad som kan tråka livet ur vissa, få oss att längta bort till sol och värme, vissa vill gå i idé och vakna upp i mars, o.s.v. Vi har också en grupp människor som gillar mörkret och att få tända ljus och mysa. Andra menar att det är bra att ha lite tråkigt eftersom det snart blir jul och då blir det roligt igen…

Oavsett detta så tycker jag fortfarande att november är den bästa månaden att ta ut VABB! Vård Av Bra Bok. Ett perfekt väder att slippa vara ute i och istället krypa ner i soffan/sängen med en filt, en godispåse och en bra bok! Kan det överhuvudtaget bli bättre?

Läser själv de sista sidorna i Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Den ska vi diskutera på kvällens bokcirkel på biblioteket! Längtas!

 

På återhörande!  Agneta

Kommentera

En värld av bokbloggare

Varför bokbloggar jag? Ja, det kan man fråga sig. När jag tittade efter så märkte jag att det snart är fem år sedan jag startade bloggen. Det började med att jag ville skriva läsdagbok, men övergick sedan allt eftersom mer till en social grej. Jag tycker att det är kul att skriva om böcker och via bloggen möter jag andra med liknande intressen. Sedan är det nog den djupt rotade bibliotekarie-nerven i mig som gör att jag bara måste få dela med mig av allt som har med böcker att göra.

 

Det finns många sociala sammanhang på nätet där man kan möta andra bokbloggare. När jag har tid försöker jag hänga med på veckans bokbloggsjerka, Lyrans tematrio och Bokhoras fredagsfråga.  På  Bokbloggar.nu finns länkar till över 500 bloggar om litteratur samlade. Kanske hittar du en favorit där?

 

Bokbloggen Enligt O röstades fram av svenska folket som vinnare i Forma Book Blog Award 2012.  Juryns motivering vid framtagandet av finalisterna löd: ”Driven och ambitiös, med så täta inlägg att läsaren måste uppdatera sig flera gånger per dag. Kärleken till litteraturen svämmar över och drar dig med sig i svallvågorna. Oemotståndlig för den som vill vara mitt i samtalet. ”Jag frågade Linda, som driver bokbloggen enligt O om hennes bokbloggande. Läs intervjun nedan:

 

FB (Feelgoodbibliotekarien) : Vad var det som gjorde att du vann tror du?/Hur ska en bra bokblogg vara för att den ska vara intressant för läsarna?

 

Linda: Ja du, jag har fått frågan några gånger och det är svårt att svara. Det finns många bra bloggar och jag är väldigt glad över priset. Troligen ligger det en del i motiveringan som juryn skrev, att jag verkligen älskar böcker och att jag dränker läsarna med inlägg. Jag försöker också våga vara personlig och inte censurera mig själv.

 

FB: Vad är det som är så roligt med att bokblogga tycker du?

 

Lind: Det sociala! Det finns så himla många trevliga bokbloggare och läsare som gör bloggandet extra kul. Jag har också börjat läsa mycket mer och mycket varierande, vilket är riktigt roligt. Dessutom är det kul att utveckla skrivandet.

 

FB: Vilken sorts böcker bloggar du helst om?

 

Linda: Bra böcker. 😉;) Nej, men jag har faktiskt ingen direkt favoritgenrer, men det är extra kul att skriva om böcker som väcker känslor och tankar. Då blir inläggen bättre.

 

FB: Gillar du feelgoodböcker? Varför i så fall och kan du ge några tips på bra sådana?

 

Linda: Jag skulle vilja tipsa om Lucy Dillon som jag tycker skriver riktigt bra vad jag skulle kalla feelgood. Även Jonathan Tropper skriver bra, men det kanske är för mycket elände för att kallas feelgood? Jag har lite svårt att definiera genren.

 

FB: Vilka tips vill du ge till bokintresserade som funderar på att börja bokblogga?

 

Linda: Våga skriva det du tänker och våga ta kontakt med andra bokbloggare! Det är både trevligt, lärorikt och socialt att blogga om böcker.

 

Bokbloggar du kanske själv eller har du något tips på en bokblogg jag borde läsa?

 

Kommentera

Skruvade böcker för trista dagar

 

 

 

I dag tänkte jag att ni som pluggar kanske behöver lite uppiggande böcker i novembermörkret och tänkte därför tipsa om några roliga böcker. Förutom feelgoodgenren så är jag mycket förtjust i skruvade berättelser som är förankrade i vardagen. De får gärna vrida på perspektivet både ett eller två varv, men inte så många så att det går över till fantasy eller science fiction. Lagom skruvade böcker får mig att stå ut även de tristaste vardagarna. De erbjuder liksom fler möjligheter att se på livet och gör att jag kan se lustigheter i vardagliga saker, som annars känns otroligt tråkiga.  Med lite skruvade böcker får man också syn på alternativa lösningar på problem, vilket tilltalar mig.

 

 

En författare som blandar verklighet och rent surrealistiska händelser är Haruki Murakami. Har du inte prövat på hans böcker än så kan jag verkligen rekommendera dem. De är lättlästa  och har sånt flyt i berättelsen, samtidigt som de innehåller mycket märkliga händelser. Jag fick upp ögonen för Murakami först för något år sedan och har inte läst så många…än. Hitills har jag läst Norwegian wood och Sputnikälskling.

 

En annan författare vars böcker jag har fastnat för är Andrew Kaufman, som har skrivit Alla mina vänner är superhjältar. Boken handlar om en kille vars vänner har speciella förmågor. Han är till exempel kär i Perfektionisten och hon blir helt stressad när det snöar, för att hon inte hinner sortera snöstjärnorna. För att göra henne lugn tar han med henne till ett orört snötäckt fält. Alla känner vi väl någon perfektionist…kanske  har du själv rent utav en perfektionist inom dig? Det låter helt knäppt med så många superhjältar i en  och samma bok, men jag köper det rakt av. Kaufman beskriver oss människor så på pricken. Kanske är vi superhjältar allihopa? Alla har vi ju våra egenheter… Kaufman har även skrivit kortromanen Den krympande hustrun  som är lika skruvad den. När jag bloggade om den tidigare skrev jag så här:

 

”Kaufman beskriver människors tillkortakommanden och våra ibland inte alls genomtänkta sätt att leva våra liv. Jag fastande speciellt för kvinnan som förvandlades till godis, och vars barn inte såg henne. Det spelade inte någon roll om hennes ögon var gjorda av kola och håret av lakritsremmar, de tittade ändå inte på henne. När barnen skrek så bröt hon av sina lillfingrar, som var av socker, och gav till barnen som muta…(något jag själv gärna har velat haft till hands många gånger :-)) Kaufmans böcker passar utmärkt i sommarstugan, på toaletten (eftersom man läser ut den snabbt), samt i varje hems litterära medicinskåp eftersom den framkallar skratt och får en att tänka på livet på nya sätt.”

 

Ännu en författare som skriver roliga och överraskande noveller är Etgar Keret, som jag lyssnade på i Oslo när jag besökte Litteraturhuset för några år sedan.  Han och Erland Loe (också en av mina favoritförfattare) diskuterade hur man skriver naivt och ironiskt. En scen ur en av Kerets böcker som har fastnat lite extra i mitt minne  är den om mannen vars fästmö varje natt förvandlas till en öldrickande, fet, fotbollsälskande man. 🙂  Eftersom Keret är israel behandlar flera av hans noveller den alltid lika aktuella konflikten mellan Israel och Palestina… och då så klart på ett lite annorlunda vis.  Så här skrev jag tidigare om Kertes bok Åtta procent av ingenting: ”Den här boken förtjänar egentligen ett blogginlägg per novell. Den är som en pralin före sängdags, som jag blivit beroende av. Novellerna är så korta, roliga, intelligenta och överraskande… Det här är en bok som verkligen förtjänar att läsas av MÅNGA! En liten pärla…”.

 

Har du läst någon skruvad bok som du vill tipsa mig om?

4 kommentarer

Bokcirkla på nätet – det spelar ingen roll vart du bor

21 november, 2012 Kl.12:52 Osorterat

Tack Agneta för välkomnandet! Vore roligt om vi kunde ses på ett BokSPA framöver. Vilket sammanträffande också att du nämner dina bokcirklar just idag när jag tänkte blogga om det. Att läsa böcker kan ju vara en ganska ensam sysselsättning och i alla fall jag vill gärna prata med någon som har läst samma bok, eller ännu hellre samtala med någon som läser samma bok samtidigt som mig. Därför är jag förtjust i de sociala medierna som ger möjlighet till det. Där kan jag gå in och diskutera boken jag håller på och  läser precis när jag vill. Visst vore det roligt med en bokcirkel IRL också, men just nu känner jag att jag inte har tid med det. Bokcirklandet på nätet ger mig också möjligheter att diskutera med boknördar från hela landet och inte bara på den lilla ort där jag bor. Eftersom jag bor en bit från någon större stad, där det ofta anordnas större bokevent, författarbesök m.m. så får jag tips och rapporter från de som har varit på de här spännande eventet via till exempel facebook, twitter och bokbloggar.

 

En som är insatt i det här  med att bokcirkla är Karin Berg som driver enbokcirkelforalla.se. Jag har intervjuat henne och ni kan läsa intervjun här:

 

FB (Feelgoodbibliotekarien): Varför tror du att intresset för bokcirklar är så stort just nu?

Karin: Jag tror inte att intresset är stort just nu, utan att det alltid har funnits. Dock är det så att sociala medier hjälper till att sprida böcker och bokcirklande mer och gör det lättare att prata böcker över nätet. Vilket gör också att du träffar fler människor som har liknande intresse som dig, oavsett kön, ålder och ort.

 

FB: Vad är det med bokcirklandet som DU tycker är så roligt?

Karin: Det är mötet med nya människor oavsett om det är IRL eller via nätet. Samt att det alltid finns någon du kan prata den där boken med som du gillar. Vem har inte läst en bok och känt att den här vill jag prata med någon om? Sedan är det ju mysigt att tillhöra en läsklubb där man kan träffas och umgås över en bok. Det finns alltid ett samtalsämne.

 

FB: Vad är speciellt med bokcirklandet på enbokcirkelforalla.se

Karin: enbokcirkelforalla.se är en läsklubb där vem som helst kan vara med för att kunna köpa böcker för bra pris, få bra boktips, träffa andra att prata böcker med och göra det på ett sådant enkelt sätt som möjligt. Vi koncentrerar oss mest på nätet men har en del fysiska träffar också. Vi vill även gärna vara communityn för alla bokcirklar där ute som vill få bra läs och diskussionstips men också för att själva del. med sig av sina tips. Vi har också en funktion på medlemssidan där man kan hitta eller söka en bokcirkel IRL. Medlemssidan öppnas i veckan.

 

FB: Vad är speciellt med att bokcirkla på nätet i jämförelse med att träffas fysiskt?

Karin: Ja, det är ju lättare att vara med på nätet för där kan du gå in och delta när du vill. Dock ibland har vi tidsbestämda bokprat på nätet också. Sedan så kan du ju sitta i Haparanda och diskutera böcker med en i Stockholm en annan i Uppsala och en tredje i Avesta. Det spelar ingen roll vart du bor. Och så kan du ju stanna hemma också och slipper åka iväg om du inte har tid.

 

FB: Hur väljer du ut böcker till bokcirklarna? Hur ska en bok vara för att boksamtalet ska bli bra?

Karin: Jag utgår ofta från nya böcker som jag är nyfiken på. Oftast läser jag dem innan för att ha koll på att det är bra böcker att cirkla om. Boken i sig behöver jag faktiskt inte gilla utan ska känna att det här är något som alla vill diskutera runt, oavsett om de gillar den eller inte. För att det ska vara en bra bokcirkelbok så ska den väcka lusten att vilja prata om den. Alltså inte en för platt bok där du egentligen inte känner någonting. En mycket bra bok att bokcirkla om är tex Fallvatten av Mikael Niemi eftersom den innehåller allt. Glädje, sorg, skräck, roliga och otroliga metaforer, svenska natur och en fruktansvärd katastrof. Fallvatten är också enbokcirkelförallas månads bokcirkelbok fram till jul.

 

Tack Karin för att vi fick veta lite mer om bokprat på nätet. En bok som jag tyckte var bra att prata kring var Drömhjärta, av Cecilia Samartin, som vi hade som gemensam samtalsbok på bokSPAningen i oktober. Just nu läser jag boken Berg har inga rötter av Manne Fagerlind, som vi ska diskutera kring i helgen och jag känner att jag har massor jag måste få prata med någon om.

Kommentera

Teater på film

2 november, 2012 Kl.12:12 Osorterat

Filmen ”The Baby of Macon” av Peter Greenaway är som sagt riktigt bra. Nu hittade jag faktiskt trailern till denna fantastiska film, men återigen råkar jag sitta vid en kass dator – denna gång utan ljud.

 

 

32 kommentarer