Bookie

En blogg för bokberoende

Sista inlägget på årets sista dag…

31 december, 2012 Kl.10:09 På vift

Att se året som en slags upp- och nedförsbacke eller som en klocka är ganska vanligt. För att använda den förstnämnda liknelsen så står vi nu uppe på toppen av en lång backe och i morgon bär det av utför! I skolan brukar terminerna upplevas på samma sätt. Höstterminen känns otroligt lång och med ett avbrott för ett höstlov medan vårterminen har både sport- och påsklov samt Kristi himmelsfärd och 1:a maj som lediga dagar. Det går definitivt fortare på vårterminen, kanske för att vi går mot våren och ljusare dagar.

Vi firar nyår hemma med familjen och med god mat och dryck. Vi har högt ljud på teven för att vår hund ska slippa höra en del av fyrverkerierna och smällarna, men det är bara en nödlösning eftersom hunden är skräckslagen hela dagen… Allt fler ersätter pyrotekniken med ljuslyktor eller pappersballonger att släppa iväg upp i himlen och det är ju definitivt ett lugnare alternativ. Läste dock i tidningen nyss att det krävs tillstånd även för att handskas med dessa ljudlösa föremål då de kan störa flygplanen och att de utgör en brandrisk då man inte vet var de hamnar efter sin seglats.

Alternativet kan kanske vara tomtebloss! Tomteblosset är min barndoms fascination och ögonen lyste på mig och min bror då vi andäktigt såg på när vår moster Sigrid hängde upp tomteblossen i takkronan i rummet och tände på. Ja, ja, tiderna förändras, men för mig räcker det med ett tomtebloss för att fira in det nya året!

tomteb

tomtebloss

 

 

Gott nytt år på er alla läsare! Lova lagom mycket för det nya året och var rädda om er!

 

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Juldagen – den perfekta läs- och mysdagen!

25 december, 2012 Kl.13:30 På vift

Dagens inlägg kommer lite senare än vanligt vilket beror på att jag legat i sängen och läst hela morgonen! jag avslutade en bok som jag läst i lite då och så, dessutom började jag på en av julklappsböckerna, Mord på önskelistan. Det är en antologi där kända och okända deckarförfattare skriver deckarnoveller. Finns att köpa både av jultidningsförsäljande barn liksom i övriga handeln. Denna antologi innehöll en hel del riktigt bra alster!

Försöker ladda in bilder på de böcker som jag fick i julklapp men av någon outgrundlig anledning är mediahantering förändrad och det går överhuvudtaget inte att lägga till en enda bild…

Jag nöjer mig med att skriva titlarna!

Den tomma stolen av J.K. Rowlings

Sandmannen av Lars Kepler

Mord på önskelistan– en antologi där Håkan Nesser, Jens Lapidus, Maria Ernestam, m.fl. medverkat

Margot av Bengt Ohlsson

Folklig kultur i Europa 1500-1800 av Peter Burke

Gudar och odjur av Denise Mina

Testamentet av Laura Trenter

 

Nu ska jag återvända till mina böcker!

På återhörande!  Agneta

 

 

 

 

Kommentera

Julavslutning…

21 december, 2012 Kl.8:16 På vift

Idag har vi terminsavslutning på min skola och vi firar den med en stunds underhållning nere i matsalen. Där kommer rektor att hålla en julhälsning och elever från vår fantastiska kulturskola kommer att underhålla oss. Därefter blir det fika i klassrummen och betygsutdelning till samtliga elever, 7:or, 8:or och 9:or. Det blir första betyget för 7:orna och 8:orna så de är säkert mycket förväntansfulla (nåja, inte alla…)

Vi i personalen avslutar sedan med en stunds julmys med skinkmacka och godis och sedan bär det av hem för att börja julförberedelserna. I år är vi många i kollegiet som inte hunnit med något julpyntande hemma (vi har haft väldigt mycket att göra) och de flesta ska nu ut och trängas för att handla mat och julklappar.

För oss som också studerar brukar jullovet vara välkommet! Då får man tid att plugga och skriva klart olika slags inlämningsuppgifter. Allt detta går så mycket lättare om man är utrustad med en ask Aladdin eller så…

Det är inte bara terminen som tar slut utan även denna blogg, Bookie! Jag och Hanna kommer att skriva blogginlägg året ut men sedan stängs denna blogg ner. I gårdagens blogginlägg hittar du länken till utvärderingen av bloggen. Gå gärna in och tyck något!

 

På återhörande!  Agneta

 

 

Kommentera

Sankta lucia…

13 december, 2012 Kl.8:58 På vift

Om en liten stund ska jag och resten av skolan gå iväg till matsalen för att se och lyssna till årets luciatåg. Det är 9:orna som har den uppgiften på vår skola och i år är det ett stort följe med ca 30 deltagare.

När jag gick i 2.a klass så blev jag också vald till lucia och fick äran att tåga längst fram. På den tiden var det raggsockor och pjäxor som gällde som vinterskor så det här med att s k r i d a fram var inte så enkelt… Jag var den kortaste tjejen i klassen och ändå blev jag vald till lucia. Bara det var konstigt eftersom det på den här tiden var mer regel än undantag att lucian skulle vara längst och ståtligast och ha det längsta blonda håret…

På återhörande!  Agneta

27 kommentarer

Julens ”måste-se”-filmer…

11 december, 2012 Kl.10:03 Läst och tyckt! På vift

 

Visserligen är detta en bokblogg men känner att jag vill komma med några filmtips ändå. En film som jag tittar på varje år, ofta tillsammans med elever, är Polarexpressen. En underbar animerad film om julen men också att tro eller inte tro och kärlek och empati. Supermysig film!

 

Nästa film är A Christmas Carol – En julsaga, baserad på Charles Dickens bok. Jag har många olika versioner i mitt film- och bokskåp och till jul passar det att titta på minst tre av dem, allt från Mupparnas julsaga till en gammal svart-vit variant .

 

Har du någon favoritfilm du gärna ser till jul?

 

På återhörande! Agneta

5 kommentarer

Grattis Anna!

9 december, 2012 Kl.12:13 Läst och tyckt! På vift

Vet egentligen inte hur många jag känner som heter Anna, men tänkte ändå ta chansen att här säga grattis på namnsdagen! Förr i tiden var detta dagen för att lägga lutfisken i blöt så att den skulle vara ätlig lagom till jul. Som tur är har denna hantering nästan försvunnit ifrån hem och hus och istället kan vi köpa lutfisk i princip färdig att äta.  Alla är inte så förtjusta i denna maträtt men jag längtar nog att få äta den med kokt potatis, gröna ärtor, vit sås och med salt och nymalen kryddpeppar uppå…

I väntan på denna delikatess får jag hålla tillgodo med en laxpudding, som är dagens middag hos oss! Tänka sig att bokbloggen helt plötsligt blev en matblogg…

Vill du läsa mera om julen och recept har det kommit ut en trevlig bok lagom till årets högtid: December. Från adventspyssel till nyårspartaj av Jens Linder och Johanna Westman

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Apropå adventskalendern…

3 december, 2012 Kl.9:21 Läst och tyckt! På vift

Trots att jag borde vara för gammal för att titta på barnprogram så kan jag inte låta bli att titta på adventskalendern i teve. Förra årets kalender, Tjuvarnas jul,  är i mitt tycke, en av de allra bästa som visats. Mycket beroende på att den påminde så mycket om Charles Dickens. Årets kalender är en annan goding, nämligen Mysteriet på Greveholm. Förra gången den sändes var 1996 och jag och barnen följde kalendern slaviskt och de ritade och lekte greveholm på eftermiddagarna efter skolan. Nu kommer alltså uppföljaren med grevens återkomst och vi bänkar oss i tevesoffan igen!

 

 

På återhörande!  Agneta

1 kommentar

Julmarknad

1 december, 2012 Kl.18:40 På vift

Idag har jag varit på julmarknad! Jag är med i en förening som heter Styresholmsspelet och vi är numera en kulturförening (tidigare var vi endast teaterförening) Under flera år har vi anordnat julmarknad uppe i långhuset på Medeltidscentrum och idag var det då dags för årets marknad. Blåsigt och bitvis snö hindrade några att komma dit men många var det som kom och handlade av hantverk, nybakat och hemvävda mattor. Här fanns rättvisemärkta varor, hemslöjdat i trä, stickade dockor och rullrån! Jag och några personer till stod i serveringen och sålde kaffe och skinkmackor, varmkorv och glögg. Vi hade det stundvis riktigt svettigt! Bland försäljarna fanns också eldsjälar som sålde begagnade böcker till billiga priser. I år köpte jag bara två, men tidigare har det blivit betydligt flera. Årets köp blev ännu ett exemplar av Charles Dickens, En julsaga ur Skattkammarbiblioteket. Jag älskar Dickens och samlar på olika utgåvor och översättningar samt filmer av hans böcker. En julsaga är den bästa av dem alla och den ska jag nu läsa ikväll!

Den andra boken heter Sinuhe, egyptiern av Mika Waltari. Inget jag kände igen men att jag föll för den berodde på att det handlade om det gamla Egypten, vilket också intresserar mig mycket!

Bilden visar en replica av en medeltida ljusstake. En liknande finns även i Torsåkers kyrka.

På återhörande!  Agneta

3 kommentarer

Apropå att det snart är jul…

15 november, 2012 Kl.9:52 På vift

Okej, det är inte alldeles sant, men enligt en titt i affärerna så har det varit jul länge! Jag är ingen julfanatiker utan tar det ganska lugnt. Det enda jag vill ha lite koll på i god tid är önskelistorna! Jag vill gärna planera inköp i god tid och hinna slå in och helst av allt även skriva rim på paketen.  Jag brukar helst av allt ge bort böcker i present och julklapp, eftersom jag själv också önskar det på min önskelista.

Min fråga till dig! Vad står det på din önskelista?  Vilka ”julmåsten” har du ?

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Grattis till alla pappor!

11 november, 2012 Kl.12:40 Litteraturen På vift

Idag är det som bekant Fars dag och det firas på olika sätt. Ett sätt är att få fika på säng eller att bli bjuden på middag eller att få paket. Vissa pappor kanske får alla tre uppvaktningar!

Barnens pappa fick idag två böcker i Farsdags-present! Den ena var en bok om olika berömda slag under världskrigen (ja, han gillar krigshistoria) och den andra boken var en ljudbok med del två av Jan Guillous serie. Denna del heter Dandy och är fortsättningen på Brobyggarna. Jag kommer naturligtvis också att läsa/lyssna på denna eftersom jag gillar Guillous böcker! Det får bli mitt boktips för denna gång!

Ha nu en trevlig söndag med eller utan firande av era pappor!

 

På återhörande!  Agneta

Kommentera