Bookie

En blogg för bokberoende

Skämt eller allvar

12 november, 2012 Kl.12:37 Litteraturen

En journalist frågade en gång Lars von Trier om hans film ”Idioterna” var ett skämt från hans sida. von Trier replikerar allvarligt att han som med allt annat är djupt allvarlig. Gunnar Ekelöfs diktsamling ”Strountes” (som uttalas strunt) appellerar på ett liknande sätt till lättsinne samtidigt som det knappast är något skämt. Här följer ett exempel:

 

Frågar du mig var jag finns

så bor jag här bakom bergen

Det är långt men jag är nära

Jag bor i en annan värld

men du bor ju i samma

Den finns överallt om också sällsynt som helium

Varför begär du ett luftskepp att fara med

Begär istället ett filter för kväve

ett filter för kolsyra, väte och andra gaser

 

Begär ett filter för allt som skiljer oss

ett filter för livet

Du säger att du nästan inte kan andas

Än sen! Vem tror du kan andas?

Den mesta tiden tar vi det ändå med jämnmod

En vis man har sagt:

”Det var så mörkt att jag nätt och jämnt kunde se

stjärnorna”

Han menade bara att det var natt

 

Kommentera

Kommentera