Bookie

En blogg för bokberoende

Vän och författare – Doris Dahlin

Denna vecka vill jag presentera en vän och författare som jag mötte första gången på en bokhandel i Härnösand. Jag fick boken Vi vet nog vem du är, dedicerad och några år senare kom Doris till biblioteket i Kramfors. Vi var där med vår bokcirkel och hade läst Doris böcker, Skammens boning och Vi vet nog… Doris berättade om dessa böcker men också om sin nästa bok Till mamma på Mors dag.

 

 

Nyligen har ytterligare en bok släppts och den heter Drunkna inte i dina känslor, en bok som hon skrivit tillsammans med Margareta Hägglund.

 

Läs mer om boken i intervjun här: http://bit.ly/Jl2tZR

 

Här kommer min intervju:

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Tre böcker faktiskt (vilket är typiskt för mig) Jonas Gardells Om Jesus. Augustprisvinnaren Cirkeln. Och en bok som vi läser i en av mina bokcirklar.

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Sofi Oksanens Stalins kossor. En stark och förtvivlad bok.

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

Åh det är svårt för en gammal bibliotekarie som har många läsupplevelser – och många böcker som hon tycker att alla skulle ha glädje av att läsa. Men en favorit som stått sig genom alla år är Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf. Den läste jag första gången som tonåring och jag blir lika berörd av den idag som jag blev då.

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Schemalagd skrivtid absolut. Jag tror på rutiner. Jag får mer gjort då. Jag har vissa perioder när jag skriver (eftersom jag också har ett annat jobb) Dessutom är varje onsdag avsatt för skrivande. Då sitter jag och en kompis på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Vi sitter bredvid varandra, knäpptysta, hamrande på var sin dator. Vi startar prick klockan nio, dricker alltid kaffe klockan elva och äter lunch klockan ett. Och vid kaffet och lunchen får man äntligen prata! Författandet är ett ensamt jobb och det är fantastiskt roligt att ha en arbetskamrat.

 

Har du något nytt på gång?

Ja. Jag har en ny roman på gång.

 

Är du en bokslukare?

Ja absolut. Det har jag alltid varit ända sedan jag lärde mig läsa för fröken Sylvia på Ängeskolan i Härnösand.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Min första bok kom ut redan 1971. Jag skrev den medan jag gick på gymnasiet i Härnösand och den heter Ockupationsleken. Men jag har alltid skrivit. Jag tror att jag redan som liten fick draghjälp av att många sa att jag var så lik min mormor Johanna Andersson. Hon var den fattiga arbetarkvinnan som hade elva barn och som ändå lyckades skapa sig tid att skriva och läsa. Jag har också haft en stark lust i orden och skrivandet. Men mest av allt har det varit en nödvändighet, ett sätt att överleva.

 

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Ingen kokbok! Men jag är faktiskt för andra gången med i en antologi om kakor och kakupplevelser. Där skriver jag den här gången om mammas syjunta i Härnösand. Jag har redan skrivit lite av varje. Fyra romaner och fyra fackböcker. Jag har även skrivit många noveller och en del poesi.

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Moa Martinsson. Jag tror vi skulle äta surströmming. Och så skulle vi äta prinsesstårta efteråt och konstatera att nu är den tid då vi får vara prinsessor. Men jag skulle också gärna bjuda Härnösandsförfattaren Alfhild Agrell. Jag, Moa och Alfhild, vi skulle ha en fantastisk middag! Och antagligen prata så mycket att vi skulle glömma att äta. Då är det bra med surströmming den går inte att glömma bort.

 

 

Läs mer på:  www.dorisdahlin.se och http://dorisdahlin.wordpress.com/

 

På återhörande!  Agneta

 1 kommentar

1 kommentar till Vän och författare – Doris Dahlin

  1. Nu kanske Viggo ens koemmr ff6rste5 vad han ser, men bla se5 torterar de en bil tills han ge5r i bitar/df6r. Jag tycker inte att se5nt hf6r hemma i en barntille5ten film :/Ang kronfe5gel se5 fick jag fyra checkar pe5 Kyckling Deli, men sen skulle jag e4ven fe5 ve4rdecheckar ff6r 300 pe5 deras f6vriga produkter. Men re4knar man ihop vad man fe5r betala ff6r produkterna se5 blir det mer e4n 300 (det e4r checkar ff6r utvalda produkter, bla 1100 kycklingfile9).

Kommentera