Bookie

En blogg för bokberoende

Vän och författare – Grzegorz Flakierski

Denna vecka vill jag presentera Gregor för er alla!

Jag läser just nu hans både roliga, samhällskritiska och högst allvarliga bok: Statskuppen i Norrland.

En bok som enligt baksidestexten ” är en politiskt satir som gisslar opportunism, korruption och inkompetens”. Norrlänningarna har fått nog och nu jäser det bland befolkningen norr om Dalälven!

Nu till frågorna:

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Jag läser bara på schemalagd arbetstid.

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Sun Axelssons ”Nattens årstid”. Hon gick bort nyligen. Hennes bok skildrar så insiktsfullt exilens villkor, med ett underbart språk.

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

Alla borde läsa. Men just ”den bok”? Nej, det tycker jag inte.

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Jag skriver när jag får tid. Och då väntar jag inte på någon inspiration.

 

Har du något nytt på gång?

Ja.

 

Är du en bokslukare?

Ja, absolut. Har varit det sedan tioårsåldern.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Jag är född 1956 i Warszawa i Polen. Har bott i Sverige sedan 1969. Efter fil. kand-examen i humaniora vid Stockholms universitet har han haft en rad olika yrken. Bor numera utanför Kramfors. Verksam som kulturskribent.

Jag har alltid varit en kulturnisse, med ett brinnande litteraturintresse. För knappt tio år sedan blev jag tillfrågad om jag ville gå med i Norrländska litteratursällskapet. Där började jag umgås regelbundet med författare, och skrivande människor över huvudtaget, och det smittade väl av sig…

 

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Annat? Jag kan tänka mig romaner, berättelser, essäer. Gränsen är dessutom flytande.

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Författare är inte sällan föga sällskapliga och odrägliga personer. Jag tror inte jag skulle vilja bjuda någon på middag. Kanske Kurt Vonnegut. Han verkade vara en både klok och kul kille. Vad jag skulle bjuda på? Ingen aning!

 

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Kommentera