Warning: Use of undefined constant ‘DISABLE_WP_CRON’ - assumed '‘DISABLE_WP_CRON’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/16/161716/bokhora.se/public_html/wp-config.php on line 40 Warning: Use of undefined constant ‘true’ - assumed '‘true’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/16/161716/bokhora.se/public_html/wp-config.php on line 40 Vän och författare – Hervor Sjödin « Bookie

Bookie

En blogg för bokberoende

Vän och författare – Hervor Sjödin

4 september, 2012 Kl.7:53 Intervjuerna

Ett av mina allra första möten med en ”riktig” författare var när jag träffade

Hervor Sjödin.

 

Platsen var i Vita villan på Hola Folkhögskola och Hervor föreläste och visade bilder om sin forskning om Laura Fitinghoff. Jag kan inte riktigt räkna ut hur många år sedan det var, men minnet av det jag fick höra har för alltid etsat sig fast. Det var en berättelse om en hårt arbetande kvinna som kämpade för sig och sin familj i ett tidsklimat som inte alltid tillät kvinnor att synas.

Jag har haft nöjet att träffa Hervor flera gånger efter det och för att alla som följer med i Bookie-bloggen ska få stifta bekantskap med Hervor Sjödin, så kommer min lilla intervju här:

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

(Ett urval) Jonathan Safran Foer: Extremt högt och otroligt nära (ingår i min bokklubbläsning, har själv valt den), Jenny Diski: Till den skrivande kvinnans försvar, Leif G W Persson: Gustavs grabb, Ulf Torell (min bror, som just fyllt 87 år och kommit ut med denna bok samtidigt): Benedict Arnold och West Point under amerikanska frihetskriget 1775-1783, Florence Aubenas: Le quai de Ouistreham (ingår i min franska bokcirkel) plus ett antal till, som t ex biografier över Palme, Axel Munthe, Ellen Key …

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Axel Munthe: Boken om San Michele. (Bland mycket annat.)

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

Omöjlig fråga att besvara. Jag menar att alla borde läsa, läsa så mycket de orkar. Böcker hjälper oss att se andra människor, förstå varandra, gör livet både roligare och oerhört mycket mer spännande. Att läsa är att lära, hoppas och tror jag.

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Aldrig schemalagd. Skriver ytterst sporadiskt, när jag får idéer, eller har ett uppdrag.

 

Har du något nytt på gång?

Jag hoppas det. Jag skulle vilja skriva en biografi över Malvina Bråkenhielm, prosten Runstens yngsta dotter, Laura Fitinghoffs lillasyster, som fick ett väldigt sorgligt och spännande liv. Hon blev en av de produktivaste författare jag känner till. Men hennes material på KB är så enormt att jag inte klarar av att läsa allt.

 

Är du en bokslukare?

Ja. Fast jag läser ganska långsamt.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Född i Sollefteå. Lärare i franska och tyska vid gymnasiet. Gift med författaren Nicke Sjödin. Började skriva pjäser för Sollefteå Amatörteater. Upptäckte Laura Fitinghoffs arkiv på KB i Stockholm. Blev totalt fascinerad. Satt i åratal på KB och läste. Insåg att detta skulle ingen annan ha tid och möjlighet att göra och gav ut boken: Vägen till Frostmofjället, en berättelse om Laura Fitinghoffs liv (2006). Har hållit hundratals föreläsningar om Laura Fitinghoff landet runt.

 

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Se svaret på fråga 5.

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Laura Fitinghoff förstås, gärna tillsammans med systern Malvina Bråkenhielm och dottern Rosa och Ellen Key. Vi skulle festa på norrländska specialiteter, sådana som Laura skaffade fram till de årliga Vårfesterna på Skansen, där hon svarade för ”Norrlandsståndet”.

 www.laurafitinghoff.se

 

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Kommentera