Warning: Use of undefined constant ‘DISABLE_WP_CRON’ - assumed '‘DISABLE_WP_CRON’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/16/161716/bokhora.se/public_html/wp-config.php on line 40 Warning: Use of undefined constant ‘true’ - assumed '‘true’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/16/161716/bokhora.se/public_html/wp-config.php on line 40 Vän och författare – Karolina Lundmark « Bookie

Bookie

En blogg för bokberoende

Vän och författare – Karolina Lundmark

17 november, 2012 Kl.10:44 Intervjuerna Litteraturen

I dagens författarintervju får ni möta en vän och tillika kollega till mig. Hon heter Karolina Lundmark och hon är lärare i svenska och religion på gymnasiet. Hennes debutbok, Fröken Fantasi gör sorti, släpptes i onsdags, 14 november, vid ett välbesökt  arrangemang på Kramfors bibliotek/konsthall. Förlaget heter Jengel Förlag AB. Bokens undertitel är: Ett erfarenhetsbaserat inlägg i den verklighetsfrånvända skoldebatten... Det här är en bok som bör läsas av alla som har anknytning till skolan, till politik, till ekonomi… Den är också till alla er som har åsikter om skolan som ni grundar på egna erfarenheter från förr. Ni bör läsa boken för att få veta hur det egentligen kan se ut på skolorna idag! Idag ska det sparas pengar på utbildning och köpstoppen avlöser varandra…       Snart har vi inte ens bark att blanda i brödbaket!!

Här kommer min intervju med Karolina – Dagens hjälte (enligt mig)

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Örfilen av Christos Tsolkas, Sjömannen som föll i onåd med havet av Yukio Mishima och De välvilliga av Jonathan Littell.

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Alldeles för många böcker att välja bland och jag kan inte rangordna dem: Illusionisten av John Fowles, Fördjupade studier i katastrof-fysik av Marisha Pessl, Sugar- kvinnan som kom ut ur mörkret av Michel Faber, Främlingen i huset av Sarah Waters, Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver och Den trettonde historien av Diane Setterfield.

Haruki Murakami är en stående favorit, har man inte upptäckt honom än skulle jag säga att man skall börja med, Kafka på stranden.

  

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

Monsieur Ibrahim och Koranens blommor av Eric-Emmanuel Schmitt. Det är en liten, men innehållsrik bok. I mitt tycke ett mästerverk. Hur han kan lyckas pressa in så mycket livsvisdom och djup på så få sidor är fascinerande.

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Jag stjäl min skrivtid så snart jag kommer åt. Mitt nuvarande arbete som lärare gör att jag inte hinner skriva så mycket som jag skulle önska.

 

Har du något nytt på gång?

Ett par olika historier som jag arbetar med. Båda sprungna helt ur min egen fantasi.

  

Är du en bokslukare?

Absolut. Är dessutom en boksamlare, har alldeles för många olästa böcker i mina bokhyllor, jag hinner inte läsa i samma takt som jag köper dem…

  

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Jag är uppväxt i Lycksele,Västerbottens inland, men har bott på många platser runt om i Sverige. Utbildade mig till gymnasielärare i Karlstad och har arbetat som lärare i Strömstad, Tranemo, Grums, Karlstad och nu i Kramfors. Mina intressen spretar åt många olika håll, genomgående är det kreativa skapandet. Hantverk i olika former som möbelrenovering och handarbeten samsas med min passion för läsning och skrivande. Min barndomsvän Eva Lindgren har puffat mig i riktningen att slutligen våga skicka in ett manus till ett förlag… och på den vägen är det. Mitt engagemang i mitt yrke som lärare och den upplevda orättvisan som råder mellan olika skolor i olika kommuner var det som väckte en vrede, vilket slutligen resulterade i ”Fröken Fantasi gör sorti”. Min förhoppning är att boken skall påverka beslutsfattare och makthavare att äntligen börja göra rätt typer av åtgärder inom skolan som kan skapa den bästa av skolor för både elever och lärare – i hela Sverige oavsett kommun eller landsända.

 

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Mitt främsta skrivprojekt just nu är en spänningsroman som småflirtar med skräckgenren… Det är en helt igenom fiktiv historia, till skillnad från min debutbok.

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Jag skulle bjuda in Aidan Chambers. Han är en mycket intressant själ och hans berättelser berör djupt. Aidan Chambers har gjort en klassresa; från arbetarbakgrund till författare och universitetslektor. Under en period i sitt liv har han också levt i munkkloster. Han har tänkt över vad livet innebär och dessutom provat olika sätt att leva, så en pratstund med honom tror jag skulle vara mycket givande! Jag skulle definitivt bjuda honom på västkustfiskad hummer.

 

På återhörande!  Agneta

 

 

Kommentera

Kommentera