Bookie

En blogg för bokberoende

Vän och författare – Maria Hamberg

28 september, 2012 Kl.8:29 Intervjuerna Litteraturen

Förra veckan gästade författaren Maria Hamberg, biblioteket i Kramfors för en författarkväll, där hon berättade om sitt arbete och om boken Drömfabriken.

Maria Hamberg har tilldelats fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris för 2012

 om 125 000 kronor.

 Prisutdelningen hölls som traditionellt på Ivar Lo Johanssons födelsedag

 den 23 februari.

 

Här kommer min lilla intervju med Maria:

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Där ligger inga alls eftersom jag hellre läser i vardagsrummet!  Där finns Lyckliga i alla sina dagar av Nina Björk. De levandes land av Lars Andersson, Berättelser från de inställda upprorens tid av P O Enquist, Kärlek och kärnfysik av Hedvig Hedquist, Från Budapest till Berlin av Imre Kertész samt Svarta havet av Kéthévane Davrichewy. (http://www.bonnierforlagen.se/Katalog/2244/Hosten-2012/Svarta-havet/)

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Många!  Den kirgisiske författaren Tjingiz Ajtmatov, där har jag två favoriter: Farväl Gulsary och Den vita ångbåten. En kinesisk författare jag tycker om är Yu Hua och hans, Handelsman i blod. En annan mycket bra författare är marockanske Tahar Ben Jelloun med böckerna, Min mamma och Den tjugosjunde natten och den bästa, enligt mig, Denna bländande frånvaro av ljus.

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

Det går inte att svara på… det beror på personen, ålder och erfarenhet.

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Jag har schemalagd skrivtid på förmiddagarna.

 

Har du något nytt på gång?

Jag har något nytt på gång… där emellan skriver jag recensioner, krönikor och kåserier.

 

Är du en bokslukare?

Ja, det kan man lugnt påstå! Jag läser helst översatt litteratur och jag läser nog två böcker per vecka.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Jag kommer ifrån Docksta, har flyttat en del och arbetat med olika slags industrijobb. En dag kände jag att jag ville berätta om detta och 2002 kom min första bok ut, en novellsamling med namnet På väg till natten. Bor nu i Ullånger där jag arbetar som författare och frilansskribent.

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Jag skulle bjuda Ondjaki från Angola. Han har skrivit ett flertal vuxenböcker och en barnbok. Jag tycker mycket om hans böcker, hans sätt att skriva och att han skriver om Angola och människorna där.  Jag skulle vilja bjuda honom på älgkött och kantareller, potatis och sallad från eget land och till efterrätt blir det rårörda lingon med en klick turkisk yoghurt!

 

På återhörande!  Agneta

1 kommentar

1 kommentar till Vän och författare – Maria Hamberg

  1. wonderful Interview. I really enjoy reading your article.

Kommentera