Bookie

En blogg för bokberoende

Vän och författare – Solja Krapu

För några år sedan fick jag en bok i min hand, rekommenderad av en kollega. Jag läste den och upptäckte därmed Solja! Boken heter Mogen för skrubben och är en ”skratt – och skräck-bok” för lärare och andra som vill ha kontroll på sin omvärld. Solja är författare till andra mycket bra böcker: Det började så oskyldigt med diskbänken, Jag behöver en busschaufför, m.fl.

 

Bilden från Alfabetas sida

 

Kanske mest känd och omtyckt är Solja för sin estradpoesi, där hon vunnit  SM i Poetry Slam år 1997 0ch 1998.

hemsida www.soljakrapu.se

Mina frågor till Solja

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Just nu är det höstens bokkatalog som ligger på mitt nattygsbord.

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Härlig sommarläsning är ”En dag” av David Nicholls, eller ”Den gode borgmästaren” av en författare med snarlikt namn: Andrew Nicoll.

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

Vilhelm Mobergs Utvandrarepos.

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Jag är en dead line-typ. Ibland har jag dead lines som andra ger mig, ibland ger jag dem till mig själv. När jag har ett skrivprojekt på gång mognar texten i mitt huvud hela tiden, tills jag har möjlighet att sätta mig och skriva. Jag är inte ett dugg beroende av klockslag men är effektivast tidigt på morgonen.

 

Har du något nytt på gång?

Ja. Just nu har jag skrivit en fristående fortsättning på e-novellen ”Du glömde nåt” på MIX förlag. Den finns att ladda ner i höst.

Är också färdig med ett romanmanus tillsammans med författarkollegan Helena Öberg. Den kommer ut nästa vår under vårt gemensamma namn: Sanna Kröger.

Dessutom samarbetar jag i ett projekt med fyra andra författare i Umeå med en ungdomsbok.

Och så har jag många nya dikter.

 

Är du en bokslukare?

Jag läser mycket. Sakta och njutningsfullt.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Jag kommer från en familj där berättandet och diktläsandet var självklart. Och naturligtvis ville jag ge ut böcker. Vägen till bokutgivningen för min del var via bilder med dikter, sedan scenen, därefter barnboken och romanen.

 

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Se svaret på fråga 5. Kokbok, javisst, men det finns redan så många …

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Det roligaste är att bjuda hem en hel drös varierande estradpoeter som inte har några krav på avancerad mat, utan proppar i sig nötter och chips och diskuterar livet och dikten till sena natten.

 

 

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Kommentera