Bookie

En blogg för bokberoende

Vän och författare – Therése Söderlind

8 oktober, 2012 Kl.8:26 Intervjuerna Litteraturen

En av mina senaste bekantskaper vad det gäller författare, är Therése Söderlind. Hon debuterade med boken Norrlands svårmod i december 2010 och hon fick ,året efter, Norrlands litteraturpris, för sin roman.

Boken hon arbetar för fullt med nu handlar om en annan tid i vår historia, nämligen 1600-talet och häxprocesserna. Efter att ha deltagit i en guidad tur i häxornas spår i Torsåker med omnejd, så fick hon ytterligare inspiration till sin bok, Vägen till Bålberget, som vi förhoppningsvis får läsa i färdigt skick till våren/försommaren 2013. Det ser jag verkligen fram emot!  www.theresesoderlind.se är hennes hemsida där du kan läsa mera!

 

Här kommer mina frågor:

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Just nu finns där Kristina Sandbergs Sörja för de sina, Helena Thorfinns Innan floden tar oss, Nene Ormes Särskild och Jeanette Wintersons Varför vara lycklig när du kan vara normal.

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Alla de ovanstående!

”Sörja för de sina” är fortsättningen på ”Att föda ett barn” som berättade om när Maj kom från Östersund till Örnsköldsvik som ung servitris i slutet på 30-talet. Hennes drömmar kom av sig när hon blev med barn och därmed gifte sig. Vi får följa Maj med familj och det är beroendeframkallande läsning om ett vanligt liv i en tid när valmöjligheterna och idealen inte var desamma som idag och särskilt inte för en kvinna.

”Innan floden tar oss” utspelas i Bangladesh dit en svenska flyttar som Sida-anställd och tar med sig man och barn. I en parallellhandling följer vi de öden en del flickor på landsbygden möter när de gifts bort och måste föda barn, annars är de inget värda. Och jag misstänker att de här två världarna krockar.

”Särskild” är fortsättningen på ”Udda verklighet”. Fantasieggande fantasy i en egen genre som heter urban fantasy. Böckerna utspelas i ett Malmö som är mer än det vi normalt ser på ytan … say no more.

Wintersons biografi dök upp som en överraskning. Jag har läst och tyckt om henne och upptäckte plötsligt att vi även har en ungdomsroman skriven av henne i bokhyllan. Som alltid är det intressant att se varifrån en människa kommer och vad som format henne.

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

William Boyds Brazzaville beach. Eller James Baldwins Giovanni’s room. Eller Margret Atwoods The handmaid’s tale . Eller … (gud va svår fråga!)

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Helst varje dag, men ännu hellre flera timmar i sträck oavsett inspirationsnivå. Inspirationen kommer, oväntat ibland, vid midnatt ibland, men den kommer inte om man inte sitter där. Timme efter timme.

 

Har du något nytt på gång?

Ja, Vägen mot Bålberget, ett nästintill färdigt manus till en delvis historisk roman som utspelar sig i trakterna kring Nyland, vid Ångermanälvens utlopp i havsviken. Den cirkulerar som en flock fåglar kring händelserna för snart 350 år sedan då över sextio kvinnor och några män blev dömda till döden för samröre med djävulen och trolldom, det vi numera talar om som häxeri. Men romanen är mer än så; den är fyra människors levnadsöden i skilda tider, men på samma plats. Hur mycket formas vi av den tid vi föds in i? Har vi något gemensamt med de som levde tidigare? Är historien ens viktig?

 

Är du en bokslukare?

En långsam sådan. Och numera läser jag lika mycket faktaböcker (om 1600-talet!) som romaner. Jag gillar noveller också. Biografier brukar jag ramla över, jag vet inte varför men jag plockar sällan åt mig en biografi.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Jag har alltid varit en berättare, men är också en perfektionist (försöker sluta upp med det) så jag blev aldrig klar med något. Det rörde sig inte framåt utan jag hann bli äldre och började om hela tiden. Till slut – efter ett halvt liv som jag fyllt med allt möjligt annat, vilket i och för sig visar sig vara användbart i skrivandet – så började jag på Författarskolan vid Lunds universitet hösten 2006. Där fick jag skrivtid, kolleger och handledning. Resultatet blev min debutroman ”Norrlands svårmod” som kom hösten 2010. Ja, det är långa processer i den här branschen …

 

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Romaner, romaner, romaner. Jag har en idé om att skriva en roman parallellt med någon som skriver en egen roman om samma plats eller händelser … men tanken är inte utvecklad ännu. Jag är också intresserad av att skriva en pjäs om norrlänningar. Jag läser ungdomsromaner med jämna mellanrum – men inbillar mig inte att det är lättare att skriva för yngre! – och jag när tanken att skriva något som skulle funka både för ungdomar och vuxna. Dra ungdomar in i vuxenlitteraturen. Och Norrland, jag verkar ju gå igång när jag rör mig i hemmatrakterna, så jag får nog vara kvar där ett tag till …

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Jag bryr mig inte om vad vi äter (bara det är vegetariskt) – men jag vill prata med William Boyd! Jag vill höra om hans uppväxt och hans skrivande, alla erfarenheter han fått genom åren som författare i olika genrer och jag skulle gärna höra vad han själv läser.

 

På återhörande!  Agneta

3 kommentarer

3 kommentarer till Vän och författare – Therése Söderlind

  1. That kind of thnkniig shows you’re an expert

  2. bro..kalau tempoh road tax ngan insuran kita x sama mcm mana? contohnya roadtax mati bulan 12 dan insuran mati bulan 4.. nak buat cmne tu? aku beli keta 2nd hand.. ada petua tak? tq

  3. First of all the first part of her name, Quven, is a combination of her parents names and the last part of her name, zhané, means “fairy” in Swahili. Her name is not “ghetto” and you my friend are ignorant.

Kommentera