Warning: Use of undefined constant ‘DISABLE_WP_CRON’ - assumed '‘DISABLE_WP_CRON’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/16/161716/bokhora.se/public_html/wp-config.php on line 40 Warning: Use of undefined constant ‘true’ - assumed '‘true’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/16/161716/bokhora.se/public_html/wp-config.php on line 40 Vän och författare – Thomas Karolin « Bookie

Bookie

En blogg för bokberoende

Vän och författare – Thomas Karolin

23 november, 2012 Kl.8:20 Intervjuerna Litteraturen

I serien om vän och författare vill jag nu lägga till den allra senaste bekantskapen –  Thomas Karolin. Honom träffade jag i ett helt annat sammanhang, han är nämligen sjukgymnast och vi började prata läsning, böcker och annat spännande under och efter behandlingarna. Han är bloggare precis som jag och många andra. Läs mer här: http://blogg.allehanda.se/thomasblogg/category/boksvammel/

Här kommer mina frågor till honom:

 Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Just nu läser jag Den Ihålige Mannen av John Dickson Carr. De är tredje eller kanske fjärde gången jag börjar på den boken. Det kanske märks att den inte är min favorit genom alla tider? Nu har jag iallafall kommit närmare 60 sidor och börjar komma in i den lite. Jag skulle ändå vilja klara av att läsa ut den. Den ska väl vara någon sorts klassiker i sin genre. Dessutom ligger en bok i en påse där. Lånade den igår. Pulitzerprisvinnare 2011, men titeln har jag glömt. Ska ta den sen tänkte jag. Det var något om musik och litteratur. Sånt gillar jag.

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

Dante och Tvärsan av Bengt Linder. Hela serien. Och då menar jag i en konceptuell mening. Låt mig massera det ämnet en stund: När jag läste Dante och Tvärsan någon gång under jura-perioden när jag var i tioårsåldern skrattade jag regelbundet så mycket att jag grät. Jag tror det är något som alla behöver uppleva. Förutom att läsa så gillar jag att träna. Det finns likheter mellan de två sysselsättningarna, så tillvida att man ofta glömmer bort varför man läser eller tränar. Givetvis är det bra för kropp och själ att träna eller läsa. Man utvecklas hitan och ditan och förebygger den ena eller andra sjukdomen osv. Men hur kul är det att träna enbart för att det är så jäkla nyttigt? Vem börjar läsa för att man får en bättre språkförståelse? Troligtvis inte många. Infallsvinkeln måste vara en annan. Träna för att det är kul. Läs för att det är roligt. Barn som växer upp idag har möjlighet att se på TV dygnets alla timmar, i multipla kanaler. Man kan spela TV-spel och LAN-a. Jag tror många skulle må bra av att uppleva hur läsning kan erbjuda ännu bättre underhållning än Nintendo Wii. Hur många skrattar så de gråter när de sitter och spelar Minecraft? Kanske finns det någon enstaka, men då är vederbörande troligtvis i behov av viss medicingering. Dante och Tvärsan däremot. Eller, möjligen kommer Dante och Tvärsan upplevas som stentrista av de som är i tioårsåldern idag. Men något liknande finns säkert. Emellertid har det gått under min radar (och ska så göra).

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

100 År Av Ensamhet är en tung kandidat. Den kan mycket väl vara den bästa bok jag läst de senaste åren. Lite tråkigt och förutsägbart val måhända. En Kort Tid Av Lycka För Francis Macomber av Ernest Hemingway. Eller Loranga, Mazarin och Dartanjang, av Barbro Lindgren. Eller kanske Liftarens Guide Till Galaxen av Douglas Adams.

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

När jag får tid och hjärnan inte känns som en burk övervintrad äppelmos.

 

Har du något nytt på gång?

Igår släpptes en samling bloggtexter. Utöver det så har jag börjat på någon sorts projekt för flera år sedan. Historien är i stort sett klar i mitt huvud. Jag hade väl kommit sextiotalet sidor in. När min laptop kraschade och jag var tillbaks på ruta 1. Har inte riktigt fått upp sugen för det där igen. Men idén är bra. 

 

Är du en bokslukare?

Nja. Jag läser rätt långsamt och sällan på andra tider än när jag går och lägger mig. Något är alltid på gång men det blir inte så många böcker jag läser per år.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Om jag nu är författare, verkligen? Jag skrev hursomhelst texter på flera hemsidor. Det handlade om fotboll då. En site kan man nästan säga att jag jobbade på när jag ibland rentav fick lite ersättning. Så jag satt regelbundet och skrev. Författarambitioner har jag möjligen haft under lång tid. Som så många andra skrev jag en sån där gräslig bok om unga män som växer upp. Det gjorde jag när jag var i tjugoårsåldern. Det var inte så lite baserat på en inte helt obekant person (dvs jag själv). Turligt nog har den boken stannat på min hårddisk. Jag är inte direkt någon Klas Östergren som ror iland ett sånt projekt. När jag hade skrivit ett antal texter om fotboll slog det mig att jag kunde sätta ihop dem till en bok. Vilket jag gjorde. När det där bearbetats lite så slog det mig att det förutom att handla om fotboll även handlade om att växa upp på 80- och 90-talen. Detta skeppades runt på olika förlag (och till höjdhopparen Stefan Holm!) och som för många före mig blev förlagen bara nästan imponerade. Så jag gav ut den själv. Min andra bok är en samling bloggtexter. Sammanställde den eftersom jag blev inbjuden att sälja min första bok på bibblan i Kramfors. Kändes futtigt att ställa sig där och enbart kunna erbjuda en ynka bok, dessutom flera år gammal.

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Romanprojektet jag nämde ovan lever i min hjärna. En annan idé jag gärna skulle vidareutveckla vore att teckna en människas liv genom journalanteckningar från sjukvården. Kommande generationer kommer ha sina liv noggrant bokfört i datajournaler. Allt från koliken till receptet på Viagra och bråckbandaget kommer gå att läsa. Jag läser ju journaler på daglig basis. Ibland är det som hela livsöden rullas upp i dem. Jag tror det vore en kanonidé för en bok. Emellertid en smula tveksamt ifall jag själv är nog skicklig för att få ihop något tillräckligt bra, dessutom extra svårt för mig när ingen i verkligheten existerande person ska behöva känna sig utpekad.

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Jag skulle vilja bjuda Kurt Vonnegut på grillad fläskkarré med tillhörande välsmakande dryck. Inbillar mig att vi skulle ha en intressant konversation över varsin grillöl.

 

På återhörande!  Agneta

3 kommentarer

3 kommentarer till Vän och författare – Thomas Karolin

  1. I like to party, not look arctlies up online. You made it happen.

  2. Thanks David. I was hoping we’d get some good deals in September. And would like to explore the rest of the island too. We’d like to do a short tour through a couple of the other Agean islands. If you could do only one or two other islands which ones would you choose? Is October even better than September?

  3. Gorgeous block! I also appreciate that you shared the inspiration within that was used for your block! Sewing bees are amazing! You grow so much as a quilter during a bee…

Kommentera