Warning: Use of undefined constant ‘DISABLE_WP_CRON’ - assumed '‘DISABLE_WP_CRON’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/16/161716/bokhora.se/public_html/wp-config.php on line 40 Warning: Use of undefined constant ‘true’ - assumed '‘true’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/16/161716/bokhora.se/public_html/wp-config.php on line 40 Vän och författare – Vibeke Olsson « Bookie

Bookie

En blogg för bokberoende

Vän och författare – Vibeke Olsson

10 september, 2012 Kl.8:03 Intervjuerna Litteraturen

På tisdag, den 11 september, kommer Vibeke Olsson till Kramfors bibliotek för ett författarbesök. Jag kontaktade henne för en liten intervju och hon ringde upp mig och vi hade ett mycket trevligt samtal!

 

 

Vad (för böcker) ligger på ditt nattduksbord?

Där ligger Bibeln och Dagens lösen, som är en andaktsbok med bibelord, böner, dikter, sånger för varje dag. Där finns också en biografi om Caesar av Adrian Goldworthy samt Tusen olevda liv finns inom mig av Tomas Sjödin.

 

En läsupplevelse du vill rekommendera!

 Little Bee av Chris Cleave. En fantastisk bok om en flicka från Nigeria som söker asyl i Storbritannien. En skakande skildring som trots att den är sorglig både innehåller humor och värme.

 

Vilken bok är enligt dig den bok som ALLA borde läsa?

Jag skulle önska att alla skulle läsa Little Bee, På västfonten intet nytt av Erich Maria Remarque men också Bibeln. 

 

Vilken typ är du? Schemalagd skrivtid eller skriver när jag får inspiration/idé?

Jag är en rutinmänniska så jag skriver schemalagt, främst under dagen då vår dotter är i skolan. Skrivandet varvas med mat och kaffe.

 

Har du något nytt på gång?

Ja, jag arbetar med den fjärde delen i serien om Bricken. Året är nu 1899 och Bricken är 31 år.

 

 Är du en bokslukare?

Ja, jag läser mycket om jag får chansen, men hinner inte så mycket som jag skulle önska. Jag läser mycket historia och andra böcker när jag gör research inför mitt bokskrivande.

 

Berätta om dig själv, din bakgrund och hur det kom sig att du hamnade bland författarna och tog steget och gav ut böcker?

Jag är född på Lidingö 1958. Jag och min äldre syster växte upp som barn till två journalister i ett hem med ”patologiskt mycket böcker”.  Som tonåring under 70-talet blev jag kristen socialist. Olika arbeten varvades med skrivande och studier i teologi. Detta resulterade i ett arbete som pastor i Elim, baptistförsamling. Jag debuterade med böckerna om Ulrike – Ulrike och kriget (1975)samt Ulrike och freden (1976). Sedan 1992 skriver jag på heltid.

Jag är gift med Valter och har en dotter Maemi. Mina intressen är baka och laga mat, politik och samhällsfrågor, trädgård (bigarråträdet Stella är en favorit), djur, heminredning samt fotboll. Dessutom är jag ett ”tågfreak” och ser fram emot att få åka tåg till Kramfors.

 

Har du planer på att skriva annat? Noveller, en roman eller en kokbok?

Jag skriver på fortsättningen om Bricken men även för radio till, Vid dagens början i P1. Jag skriver även krönikor i Sändaren och Flamman.

 

Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja bjuda på middag? Varför då? Vad bjuda på?

Jag skulle gärna vilja bjuda Anita Salomonsson.   Jag tror att palt skulle smaka riktigt gott! Läs mer om: http://www.norstedts.se/forfattare/Alfabetiskt/S/Anita-Salomonsson/

 

Dessutom vill jag bjuda två författare som tyvärr inte är i livet. Det är Karl Östman och Maria Sandel båda är arbetarförfattare. Jag skulle bjuda dem Wallenbergare med mycket grädde, potatismos och ärtor.

 Karl Östman

  1.   Maria Sandel

 

På återhörande!  Agneta

PS. Välkomna till Kramfors bibliotek tisdag 11/9 kl. 19.00

1 kommentar

1 kommentar till Vän och författare – Vibeke Olsson

  1. Jag ser farm emot nästa bok om Bricken!

Kommentera