Bookie

En blogg för bokberoende

Vän och mångsysslare – Lars T Johansson

31 augusti, 2012 Kl.7:55 Intervjuerna Litteraturen

I min lilla serie om vän och författare har jag nu kommit fram till en person som är väl bekant för människor i Mittuniversitetets stora region! Personen heter Lars T Johansson och han är bosatt i Härnösand. Eftersom han är en mångsysslare och har många strängar på sin lyra så bestämde jag mig för att intervjua honom angående hans bokintresse och att han läst in ljudböcker.

 

Här kommer frågor och svar!

1. Vem är du? Jag är skådespelare, utbildad vid Statens Scenskola i Malmö (idag Teaterhögskolan). Född i Härnösand av sörmländska föräldrar. Gift, sedan 33 år med en skånska och har två döttrar. På dessa breddgrader är frilansandet som skådis en ganska komplicerad tillvaro och kräver lite av ett födgeni och viss bredd. Därför har jag fått fungera som en slags kulturpotatis och medverkat i allsköns sammanhang och i allsköns uppgifter alltifrån programledare, sångare, radiopratare lärare… ja, och skådespelare!

 

2. Hur kom det sig att du började läsa in ljudböcker?

Jag var nyfiken på om jag skulle klara hela processen. Normalt spelas ljudböckerna in i studio, med tekniker och producent/regissör närvarande. Jag ville prova att vara alla funktioner själv. Jag är ju skådis, jag är specialiserad på interpretation och har undervisat, även kollegor, i ämnet. Jag har arbetat med radio, alltså ljud, i tjugo år och behärskar detta hyggligt. Så jag tog på eget initiativ och läste in Annika Sjögrens ”Som glöd blir till aska”. Resultatet blev bra tyckte jag så jag lämnade ifrån mig en minnepinne till Annika och sa att hon fick göra vad hon ville med den. Hennes förlag gillade vad de hörde och sedan dess har jag haft förmånen att få läsa in hennes böcker. Nu har jag även andra inläsningar och andra författare som väntar.

 

3. Hur förbereder du dig inför en inläsning?

Jag förbereder inte texten innan jag läser. Jag värmer upp rösten bara. Sedan sätter jag mig ner och läser. Jag har ett tränat öra och hör omedelbart och det blir betoningsfel eller liknande. Att jag inte läser igenom texten innan själva inläsningen har med att göra att vill ha med de nyanser som kommer av de överraskningar som varje förstagångsupplevelse ger.

 

4. Har du själv några önskeböcker som du skulle vilja läsa in?

Jag har inga önskeböcker – inga önske /drömroller heller! Jag tar de böcker jag får och njuter av att läsa och låta mig överraskas! Däremot ska man vara medveten om att ens röst inte passar i alla sammanhang. Det har inte med skicklighet att göra utan med röstens timbre och ditt naturliga temperament. Jag själv är en ganska lyrisk personlighet och jag ska inte läsa hårdkokta deckare/aktionberättelser.

 

5. Vad gillar du mest, vanlig bok eller ljudbok?

Jag gillar både och men läser mest i bilen på mina långa resor. Jag kör c:a fem tusen mil om året så det är många timmar bakom ratten och många ljudböcker blir det.

 

6. Kan du ge några boktips på ljud- eller vanlig bok, eller båda?

Oj! Boktips är inte min starka sida trots att jag läser så mycket. Det beror mest på att jag är en usel kalenderbitare som hela tiden glömmer titlar och författarens namn, även om läsupplevelsen var underbar! Men några författare som jag gillar skarpt är: Torgny Lindgren, Lee Child, Michael Connelly, Dennis Lehane, Karin Alvtegen, Anna Jansson, Anne Holt…….  Det får inte vara för tunga frågor när man lyssnar i bilen, så kriminalromaner dominerar utbudet. Annars är Vindens Skugga av Carlos Ruiz Zafón och Jag minns att jag sprang av Ron McLarty är två verkliga ”favvisar”. Så klart är jag också mycket förtjust i Annika Sjögrens böcker, inte bara för att jag läser in dem och därför har ett speciellt förhållande till dem, men jag gillar hennes sätt att driva historien och henne diskreta hintar till självrannsakan.

 

Lasses ”favvisar” !

 

 

På återhörande!  Agneta

Kommentera

Kommentera