Warning: Use of undefined constant ‘DISABLE_WP_CRON’ - assumed '‘DISABLE_WP_CRON’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/16/161716/bokhora.se/public_html/wp-config.php on line 40 Warning: Use of undefined constant ‘true’ - assumed '‘true’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/16/161716/bokhora.se/public_html/wp-config.php on line 40 Varför hellre äta ljummen nyponsoppa än att läsa en feelgoodroman? « Bookie

Bookie

En blogg för bokberoende

Varför hellre äta ljummen nyponsoppa än att läsa en feelgoodroman?

19 november, 2012 Kl.22:31 Gästbloggare Litteraturen

Varför just feelgood? Mitt svar: Varför inte?

 

Jag har förstått att det finns folk som hellre äter ljummen nyponsoppa än läser en feelgoodroman. Att sådan litteratur bara är blahablaha, glättig, ytlig och som beskriver en verklighet som är allt för långt ifrån det verkliga livet.  Visst finns det sådana böcker också, men jag anser att feelgoodgenren har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Hur många deckare till exempel är verklighetstrogna? Ibland kan det ju dessutom vara så att man vill drömma sig bort.

 

Det jag gillar med feelgoodromaner är att jag får mig ett skratt, eller två, och att jag mår bra medan jag läser dem, Kanske ser jag till och med lite ljusare på livet när jag slår igen boken.  För att en feelgoodroman ska vara riktigt bra anser jag att den ska innehålla både humor och ett stråk av tragik.

 

Katarina Mazettis blandning av lycka och sorg är precis i min smak. Likaså hennes sorts humor. I tidskriften Vi Läser svarar Mazetti på några frågor och hon nämner där det som våra stora humorkungar Hasse och Tage sa: ”Varför ska man öka mängden olycka i världen?” Det stämmer väl in på hur jag tänker. Det finns så mycket elände i världen att det räcker och blir över. Mazetti har för övrigt skrivit toppenboken Grabben i graven bredvid, som handlar om en bibliotekarie!

 

Fem feelgoodfavoriter från Feelgoodbibliotekarien:
Våga flyga av Lisa Jewell

Mannen som glömde sin fru av John O´Farrell
En nypa salt av Maria Goodin
Boken om Joe av Jonathan Tropper
och eftersom det snart är jul måste jag tipsa lite extra om: En röd liten fågel i juletid av Jennie Flagg. Jag läste den för flera år sedan, men rekommenderar den om och om igen till biblioteksbesökare och vänner som frågar efter en mysig bok. Än har jag inte stött på någon som inte tycker om den. Boken är feelgood i dess renaste form och den finns alltid med i mitt sinne. Huvudpersonen är en äldre man som får reda på att han är obotligt sjuk och han tar sin tillflykt hemma hos ett par märkliga kvinnor i en liten ort i södra USA där han omfamnas av ortsbefolkningen.  Hos den lokale handlare bor en fågel, som är som en egen liten person och den har en central roll i berättelsen. Miljön prunknar av söderns blommor, dofter och gröna nyanser. För mig är det här feelgood och fåtöljresande när den är som bäst!

Vad anser du om feelgoodlitteratur?

 

Kommentera

Kommentera